Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι η αερόβια άσκηση;

Η αερόβια άσκηση βοηθά στην προετοιμασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Ο όρος αερόβια σημαίνει στην πραγματικότητα «με οξυγόνο», που σημαίνει ότι η αναπνοή ελέγχει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να φτάσει στους μύες για να τους βοηθήσει να κάψουν καύσιμο και να κινηθούν.

 

Ποια είναι τα οφέλη της αερόβιας άσκησης;

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης για την υγεία είναι αρκετά. Η αερόβια άσκηση:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος
  • Βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Αυξάνει την HDL ή την «καλή» χοληστερόλη.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Βοηθά στη διαχείριση βάρους ή/και στην απώλεια βάρους.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων.
  • Μειώνει τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.

Ασκηθείτε με ασφάλεια

Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης συνιστάται να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ρωτήστε ποιους, αν υπάρχουν, περιορισμούς μπορεί να έχετε. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, πνευμονικές παθήσεις ή άλλες παθήσεις υγείας μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες οδηγίες για άσκηση με ασφάλεια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως την άσκηση και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό αν κατά την άσκηση νιώσετε:

  • Ασυνήθιστη δύσπνοια
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Πόνο στο στήθος, στον ώμο ή στο σαγόνι
  • Ζάλη ή σύγχυση
  • Πόνο στις αρθρώσεις

Αερόβια άσκηση: Παραδείγματα

Η αερόβια άσκηση χαμηλότερου αντίκτυπου περιλαμβάνει:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Κολύμπι
  • Ποδηλασία
  • Χρήση ελλειπτικού
  • Περπάτημα
  • Κωπηλασία

Αντιθέτως, η αερόβια άσκηση με υψηλότερο αντίκτυπο περιλαμβάνει:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Τρέξιμο
  • Σχοινάκι
  • Εκτέλεση υψηλών επιπτώσεων αεροβική γυμναστική με steps

Πόσο συχνά και για πόσο καιρό πρέπει να κάνω αυτές τις ασκήσεις;

Η American Heart Association συνιστά σε όλους να κάνουν τουλάχιστον 30 λεπτά κάποιας μορφής καρδιαγγειακής άσκησης 5 έως 7 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να χωριστεί σε χρονικές περιόδους των 10 λεπτών. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας 3 βόλτες των 10 λεπτών η καθεμία θα σας επιτρέψει να φτάσετε στη συνιστώμενη ελάχιστη οδηγία για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης. Θα κάψετε επίσης τον ίδιο αριθμό θερμίδων όπως θα κάνατε αν περπατούσατε για 30 ολόκληρα λεπτά με τη μία.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλιατρικής συνιστά τουλάχιστον 3 συνεδρίες των 30 λεπτών από το σύνολο θα πρέπει να αποτελούνται από μέτρια έως έντονη άσκηση για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Μπορώ να κάνω αερόβια άσκηση κάθε μέρα;

Είναι σκόπιμο να κάνετε αερόβια άσκηση κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να ξεκουράζεστε μεταξύ των συνεδριών, εκτός εάν βρίσκεστε σε ακραίο επίπεδο προπόνησης, όπως η προετοιμασία για έναν μαραθώνιο, ή εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενους πόνους στις αρθρώσεις. Εάν ο πόνος στις αρθρώσεις είναι περιοριστικός παράγοντας, θα ήταν σκόπιμο να αλλάξουμε με λιγότερο επώδυνες ασκήσεις για τις αρθρώσεις ή να διακοπεί εντελώς η επώδυνη άσκηση.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για την αερόβια άσκηση;

 

Επεξήγηση της έντασης

Η ένταση καθορίζεται από το πόσο σκληρά εργάζεστε. Η ένταση της άσκησης καθορίζεται από τους στόχους σας, τους περιορισμούς που έχετε και το τρέχον επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

 

Καρδιακός ρυθμός και άσκηση

Ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται σε άμεση συσχέτιση με την ένταση της άσκησης. Τα επίπεδα καρδιακών παλμών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο με βάση το επίπεδο φυσικής κατάστασης, τη γενετική, το περιβάλλον και την ανοχή στην άσκηση. Εάν θέλετε να προπονηθείτε με βάση τον καρδιακό ρυθμό, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε ποιο είναι το κατάλληλο εύρος για εσάς. Ορισμένα φάρμακα, τις περισσότερες φορές φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό, καθιστώντας αδύνατο τον προσδιορισμό της έντασης της άσκησης με αυτόν τον τρόπο. Ζητήστε από τον γιατρό σας να καθορίσει, εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα.

 

Ζέσταμα και χαλάρωση

Κάθε συνεδρία αερόβιας άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει προθέρμανση και χαλάρωση. Η περίοδος προθέρμανσης δεν πρέπει να περιλαμβάνει στατικές διατάσεις, αλλά θα πρέπει να είναι μια σταδιακή αύξηση του ρυθμού και της έντασης της άσκησης. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αυξήσει τη ροή του αίματος στους μύες και μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού μυών ή αρθρώσεων. Η προθέρμανση πρέπει να διαρκεί από 5 έως 10 λεπτά. Η συνεδρία χαλάρωσης θα πρέπει να διαρκέσει παρόμοιο χρόνο με την προθέρμανση και με τον ρυθμό να μειώνεται σταδιακά. Οι διατατικές ασκήσεις θα ήταν κατάλληλες μετά την αερόβια άσκηση.

 

Πρόοδος αερόβιας άσκησης

Η πρόοδος σε υψηλότερες εντάσεις άσκησης θα πρέπει να βασίζεται στην ατομική ανοχή στην άσκηση. Υπάρχουν 3 μέθοδοι για την πρόκληση της αερόβιας φυσικής κατάστασης:

1.Αυξήστε την ταχύτητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Αυξήστε την αντίσταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Αυξήστε τη διάρκεια.

 

Οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους, ή ένας συνδυασμός αυτών των μεθόδων, θα βελτιώσει την αερόβια φυσική κατάσταση. Η αύξηση της έντασης πρέπει να γίνεται πολύ σταδιακά. Θα πρέπει να προκαλείτε τον εαυτό σας μόνο για λίγα λεπτά τη φορά.

Συμπερασματικά, η αερόβια άσκηση αποτελεί την καλύτερη εκγύμναση του καρδιαγγειακού μας συστήματος και είναι σημαντικό να την εντάξουμε στη καθημερινότητά μας, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού μας.

Ο Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Ιωάννης Μπέλλος βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την αερόβια άσκηση και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό μας. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο Ρόλος Του Αγγειοχειρουργού Και Της Αγγειοχειρουργικής

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου, τα οποία είναι αντικείμενα της Καρδιοχειρουργικής και της Νευροχειρουργικής αντίστοιχα.

Ο αγγειοχειρουργός είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για την αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων. Είναι ο μόνος ιατρός με την κατάλληλη και πιστοποιημένη εκπαίδευση για να διαγνώσει, να παρακολουθήσει και να αντιμετωπίσει θεραπευτικά ασθενείς με παθήσεις των αγγείων, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της τεκμηριωμένης και βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής επιστήμης.

Είναι ο μόνος ιατρός που μπορεί να αντιμετωπίσει την αγγειακή νόσο χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα των αγγειακών επεμβάσεων και ως εκ τούτου μπορεί να ενημερώσει ορθά και πλήρως τον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ή τις τυχόν εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματός του.

Η Αγγειοχειρουργική Σήμερα

Οι ραγδαίες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Αγγειοχειρουργικής μας επιτρέπουν να μιλάμε σήμερα για τη χρήση εξαιρετικά πρωτοποριακών μεθόδων οι οποίες, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση και την εμπειρία του αγγειοχειρουργού, υπόσχονται τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή από κάθε άποψη. Ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με πολλαπλά ιατρικά προβλήματα, μπορούν να πραγματοποιηθούν σύνθετες επεμβάσεις, με απόλυτη ασφάλεια.

Οι σύγχρονες τεχνικές, που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, παρουσιάζουν μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και μετεγχειρητικά. Ο χρόνος του χειρουργείου, της ανάρρωσης και της νοσηλείας έχει μειωθεί σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, ενώ κάποιες από τις μεθόδους αυτές δεν απαιτούν νάρκωση. Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα, πάντα συνδυαστικά και με τον αγγειοχειρουργό, μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τον κίνδυνο των πιθανών επιπλοκών και να κάνουν τη θεραπεία του ασθενή ακόμα πιο ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική.

Καλέστε μας στο τηλέφωνο επικοινωνίας ή συμπληρώστε την ειδικά σχεδιασμένη φόρμα, για να απευθύνετε τα ερωτήματά σας στον αγγειοχειρουργό - ενδαγγειοχειρουργό Δρ. Ιωάννη Μπέλλο, Αν. Διευθυντή Αγγειοχειρουργικής στην κλινική ΔΘΚΑ Υγεία. Κλείστε το ραντεβού σας, για να συζητήσετε από κοντά ό,τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε σχετικά με την πάθηση των αγγείων που σας ταλαιπωρεί και να σχεδιάσετε μαζί με τον εξειδικευμένο ιατρό ένα κατάλληλο και εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Εκείνος θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη για εσάς επέμβαση, που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά οποιαδήποτε αρτηριακή, φλεβική και λεμφαγγειακή πάθηση!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
?>