Τι είναι η ανεπάρκεια αντιθρομβίνης;
Η ανεπάρκεια αντιθρομβίνης (ή ανεπάρκεια αντιθρομβίνης III) είναι μια διαταραχή της πήξης του αίματος που σας κάνει να εμφανίσετε μη φυσιολογικούς θρόμβους αίματος. Τα άτομα με αυτό το πρόβλημα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβος αίματος σε οποιαδήποτε βαθιά φλέβα του σώματος) και πνευμονική εμβολή (θρόμβος που καταλήγει στις πνευμονικές αρτηρίες).
Η αντιθρομβίνη βοηθά στο να μην πήξει το αίμα σας υπερβολικά. Όταν η αντιθρομβίνη σας δεν λειτουργεί σωστά, η πήξη μπορεί να συνεχιστεί καθώς η αντιθρομβίνη δεν μπορεί να τη σταματήσει. Όταν δεν έχετε αρκετή αντιθρομβίνη στο αίμα σας, ο οργανισμός σας δεν μπορεί να σταματήσει την διεργασία της πήξης και έτσι οδηγούμαστε σε σχηματισμό θρόμβου εντός των φλεβών.
Πόσο συχνή είναι η ανεπάρκεια αντιθρομβίνης;
Η ανεπάρκεια αντιθρομβίνης είναι σπάνια. Ένα άτομο σε κάθε 2.000 έως 3.000 άτομα έχει ανεπάρκεια αντιθρομβίνης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας αντιθρομβίνης;
Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα διαφέρουν ανάμεσα στα άτομα που πάσχουν με ανεπάρκεια αντιθρομβίνης, αλλά η πρώτη θρόμβωση συμβαίνει συνήθως πριν από την ηλικία των 40 ετών. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ).
- Πνευμονική εμβολή.
- Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο, θρόμβοι μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε φλέβες στον εγκέφαλο και την κοιλιά σας.
Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ανεπάρκειας αντιθρομβίνης;
Τα άτομα που έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο SERPINC1 έχουν ανεπάρκεια αντιθρομβίνης. Μπορείτε να κληρονομήσετε αυτή τη μετάλλαξη από έναν από τους γονείς σας, αλλά όσοι γεννιούνται με αυτήν τη μετάλλαξη δεν σημαίνει θα παρουσιάσουν απαραίτητα θρόμβωση στο αίμα τους. Υπάρχει 50% πιθανότητα να μεταδώσετε τη μετάλλαξη σε κάθε παιδί που έχετε, ανεξάρτητα από το φύλο του. Δυστυχώς, τα μωρά που κληρονομούν ανεπάρκεια αντιθρομβίνης και από τους δύο γονείς συνήθως δεν επιβιώνουν.
Τι μπορώ να περιμένω εάν έχω ανεπάρκεια αντιθρομβίνης;
Ένας στους δύο ή τρεις με αυτό το πρόβλημα μπορεί να αναπτύξει θρομβώσεις στην ενήλικη ζωή. Ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι υψηλότερος εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση ή αν κάνετε καθιστική ζωή. Καθώς μεγαλώνετε, επίσης αυξάνετε αυτός ο κίνδυνος. Ακόμη εάν έχετε ανεπάρκεια αντιθρομβίνης, μπορεί να αναπτυχθούν θρομβώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά τη γέννηση του μωρού σας.
Πώς μπορώ να αποτρέψω την ανεπάρκεια αντιθρομβίνης;
Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδια που πήρατε από τους γονείς σας, επομένως δεν μπορείτε να αποτρέψετε την κληρονομική ανεπάρκεια αντιθρομβίνης.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ανεπάρκειας αντιθρομβίνης;
Για να κάνει τη διάγνωση, ο αγγειοχειρουργός σας θα κάνει:
• Κλινική εξέταση.
• Λήψη ιατρικού ιστορικού.
• Μια εξέταση αίματος που μετρά ειδικά τα επίπεδα αντιθρομβίνης.
Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια αντιθρομβίνης;
Εάν κάνετε θρόμβωση, ο αγγειοχειρουργός σας θα σας δώσει να πάρετε βαρφαρίνη, ένα αραιωτικό του αίματος (αντιπηκτικό), για μερικούς μήνες ή πιθανώς μακροπρόθεσμα. Τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια αντιθρομβίνης αλλά δεν έχουν θρόμβωση, δεν χρειάζεται να παίρνουν αραιωτικά αίματος.
Επειδή το 3% έως 50% των εγκύων με ανεπάρκεια αντιθρομβίνης παθαίνουν θρομβώσεις, ο αγγειοχειρουργός σας μπορεί να αποφασίσει να κάνετε ενέσεις ηπαρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, θα αποτραπούν οι θρόμβοι αίματος κατά τη διάρκεια αυτής της ειδικής περιόδου.
Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο για ανεπάρκεια αντιθρομβίνης;
Εάν έχετε ανεπάρκεια αντιθρομβίνης, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων αίματος με μερικά γενικά μέτρα:
ü Αποφύγετε τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.
ü Αποφύγετε τη λήψη ορμονοθεραπείας.
ü Να ασκείστε και να μην μένετε αδρανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
ü Μην καπνίζετε και μην χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού.
ü Διατηρείστε σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό σας βάρος.
Άλλες καταστάσεις που σας θέτουν σε κίνδυνο για θρομβώσεις περιλαμβάνουν το τραύμα, τη χειρουργική επέμβαση, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη γήρανση.
Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση ή γεννάτε, μπορεί να σας χορηγηθεί ένα ειδικό συμπύκνωμα αντιθρομβίνης ενδοφλεβίως κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή του τοκετού.
Πόσο διαρκεί η ανεπάρκεια αντιθρομβίνης;
Δεδομένου ότι η κληρονομική ανεπάρκεια αντιθρομβίνης είναι κάτι με το οποίο γεννιέστε, είναι μέρος της γενετικής σας σύνθεσης και συνεπώς υφίσταται σε όλη τη ζωή σας.
Ζώντας με την ανεπάρκεια αντιθρομβίνης…
Φροντίστε να είσαστε σε τακτική παρακολούθηση από τον αγγειοχειρουργός σας. Επειδή η λήψη βαρφαρίνης ή ηπαρίνης μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ο αγγειοχειρουργός σας θα θέλει να βεβαιωθεί ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα φαρμάκου. Μια εξέταση αίματος που λέγεται δοκιμή χρόνου προθρομβίνης (PT-INR) μπορεί να πει στον αγγειοχειρουργός σας εάν η δόση βαρφαρίνης σας είναι σωστή. Ο αγγειοχειρουργός σας μπορεί να προσαρμόσει τη δόση της βαρφαρίνης σας, ώστε να μην εμφανίσετε θρόμβο στο αίμα σας, αλλά ούτε και να κινδυνεύετε από αιμορραγίες .
Τα άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια αντιθρομβίνης, είναι χρήσιμο για αυτούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα να γνωρίζουν τα σημάδια της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής. Εάν ξέρετε τι να αναζητήσετε, μπορείτε να εντοπίσετε γρήγορα τι συμβαίνει και να λάβετε βοήθεια πιο γρήγορα. Επίσης να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να παραμένετε δραστήριοι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αποφύγει τη δημιουργία θρομβώσεων.
Ο Αγγειοχειρουργός - Ενδαγγειοχειρουργός Δρ. Ιωάννης Μπέλλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία αλλά και μετεκπαίδευση σε όλο το φάσμα των αγγειακών παθήσεων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε απορία.