Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Aγγειακές παθήσεις εκτός της καρδιάς

Στη χώρα μας σχεδόν όλοι γνωρίζουν για τις καρδιακές παθήσεις (πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία) και τον τεράστιο αντίκτυπο που έχουν στη γενική υγεία του οργανισμού. Δυστυχώς, πολύ λίγοι γνωρίζουν για τις αγγειακές παθήσεις εκτός της καρδιάς και τη σπουδαιότητά τους στην υγεία μας.

Οι πιο θανατηφόροι τύποι αγγειακών παθήσεων, εκτός της καρδιάς, είναι η καρωτιδική νόσος, η περιφερική αρτηριακή νόσος και τα ανευρύσματα της αορτής.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η αγγειακή πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Υπάρχουν διάφορες απλές δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου, ανώδυνες και μη επεμβατικές, για την ανίχνευση των αγγειακών παθήσεων. Περιλαμβάνουν τον «έλεγχο τριών σημείων» και είναι:

  • Έλεγχος καρωτίδων. Με την έγχρωμη υπερηχοτομογραφική (triplex) εξέταση των καρωτίδων ανιχνεύονται σημαντικές στενώσεις των έσω καρωτίδων αρτηριών που αποτελούν συχνή αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (εικόνα 1).
  • Έλεγχος κοιλιακής αορτής. Το έγχρωμο υπερηχοτομογράφημα (triplex) στην κύρια αρτηρία του σώματός σας, θα σας πει αν πάσχετε από ανεύρυσμα και πότε θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί (εικόνα 2).
  • Έλεγχος περιφερικής αρτηριακής νόσου. Η εξέταση με ηχητικό σήμα ανίχνευσης αιματικής ροής (Doppler) μπορεί εύκολα και γρήγορα να καθορίσει αν υπάρχει μειωμένη κυκλοφορία στα πόδια σας. Με τη μέτρηση του δείκτη πίεσης σφυρών ή σφυρο-βραχιόνιου δείκτη μετράται η συστολική πίεση στο ύψος των σφυρών και εξάγονται συμπεράσματα για την κατάσταση των αρτηριών κεντρικότερα (εικόνα 3).
prosymptom1
Εικόνα 1. Triplex καρωτίδων.
prosymptom2
Εικόνα 2. Triplex κοιλιακής αορτής.
prosymptom3
Εικόνα 3. Μέτρηση σφυρο-βραχιόνιου δείκτη πιέσεως.

 

Ποιος πρέπει να ελέγχεται για αγγειακή πάθηση;

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι χρήσιμος στους ασθενείς ηλικίας > 55-60 ετών που είναι υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι ασθενείς με:

  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Καπνιστές
  • Υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
  • Με συγγενή πρώτου βαθμού στο οικογενειακό ιστορικό τους που πάσχει ή έπασχε από αγγειακές ή καρδιακές παθήσεις.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον αγγειοχειρουργό - ενδοαγγειοχειρουργό Δρ. Ιωάννη Μπέλλο, προκειμένου να εκφράσετε τις απορίες σας και να βρείτε εξατομικευμένη και οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου, τα οποία είναι αντικείμενα της Καρδιοχειρουργικής και της Νευροχειρουργικής αντίστοιχα.

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ