Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

«ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ!» Το ακούτε από κάθε γιατρό που επισκέπτεστε. Ακούτε πως προκαλεί καρκίνο, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και αναρωτιέστε, μπορεί πράγματι ένα τόσο δα μικρό προϊόν να προκαλέσει τόση ζημιά; ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ! Αυτό το μικρό προϊόν περιέχει εκατοντάδες τοξικές χημικές ουσίες.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του τσιγάρου στις αρτηρίες σας;

Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη προβλέψιμη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Τα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά και η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι αποτέλεσμα της ζημιάς που προκαλεί το κάπνισμα στις αρτηρίες σας.

Τα δυο βασικά χημικά συστατικά του τσιγάρου που προκαλούν τη ζημιά είναι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO).

Η νικοτίνη, εκτός του ότι προκαλεί εξάρτηση, έχει σημαντικό αντίκτυπο σ’ όλες τις αρτηρίες του σώματός σας. Διεγείρει την καρδιά προκαλώντας αύξηση των σφίξεων κατά 20/λεπτό για κάθε τσιγάρο. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και έχει αγγειοσυσπαστική δράση, που σημαίνει οι αρτηρίες του σώματός σας γίνονται μικρότερες. Αυτό δυσκολεύει την καρδιά να προωθήσει το αίμα μέσα από τις συσπασμένες αρτηρίες και οδηγεί στην απελευθέρωση λίπους και χοληστερόλης από τις αποθήκες του σώματος στο αίμα.

Το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης: Την ξεκινά νωρίς και αυξάνει κατά 2 έως 4 φορές την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου. Μειώνει τα επίπεδα στο αίμα της HDL χοληστερόλης («καλή» χοληστερόλη) και αυξάνει αυτά της LDL («κακή» χοληστερόλη). Μειώνει την κίνηση της χοληστερόλης προς το σώμα και συνεισφέρει στη συγκέντρωσή της στις αρτηρίες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.

Ο σχηματισμός θρόμβου σε μια αρτηρία εμποδίζει την ροή αίματος προς το όργανο που αιματώνει, οδηγώντας σε μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή γάγγραινα.

 

Η επίδραση του καπνίσματος στον εγκέφαλο

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) λόγω της στένωσης που προκαλεί στις καρωτίδες (οι αρτηρίες του τραχήλου που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο) και στις αρτηρίες του εγκεφάλου. Επιπλέον με το κάπνισμα μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι στις αρτηρίες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα ΑΕΕ και παράλυση. Αν η αρτηρία που αιματώνει συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου αποφραχθεί πλήρως, αυτό το τμήμα θα νεκρωθεί οδηγώντας σε απώλεια της ικανότητας ομιλίας ή κίνησης των άκρων, αναλόγως το τμήμα του εγκεφάλου που νεκρώθηκε. Τέλος, αν ένα ΑΕΕ είναι μεγάλο ή προσβάλλει ορισμένα ειδικά κέντρα του εγκεφάλου μπορεί να είναι και θανατηφόρο.

 

Κάπνισμα και περιφερική αρτηριακή νόσος

Όπως όλες οι αρτηρίες του σώματος είναι «ευαίσθητες» στην αγγειοσυσπαστική δράση της νικοτίνης, έτσι και αυτές των κάτω άκρων, οδηγώντας σε αυτό που ονομάζουμε περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ). Κατά την ΠΑΝ στενεύουν οι αρτηρίες των άκρων και μειώνεται η παροχή αίματος στους μύες. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε πόνο κατά τη βάδιση (διαλείπουσα χωλότητα) και αν χειροτερέψει σε γάγγραινα και ακρωτηριασμό του άκρου.

 

Κάπνισμα και ανεύρυσμα

Μελέτες έχουν αναδείξει την αρνητική επίδραση του καπνίσματος στα ανευρύσματα. Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες σχηματισμού ανευρύσματος από τους μη-καπνιστές και αυτά τα ανευρύσματα είναι πιο πιθανόν να ραγούν. Αν γίνει ρήξη οδηγούν σε εσωτερική αιμορραγία που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι θανατηφόρα.

Ο Δρ. Ιωάννης Μπέλλος, εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός - Ενδαγγειοχειρουργός, μπορεί να σας συμβουλέψει υπεύθυνα για το κάπνισμα και τις αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία και να βρει μία εξατομικευμένη λύση στο αρτηριακό, φλεβικό ή λεμφαγγειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε το ραντεβού σας.

 

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ