Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Γεύματα πρόχειρου φαγητού, καθισμένες σε ένα γραφείο ή μπροστά σε έναν υπολογιστή για ώρες την ημέρα, περνώντας ώρες στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας τα παιδιά γύρω σε δραστηριότητες, γευματίζοντας στο «πόδι» και καταρρέοντας στο τέλος της ημέρας. Ακούγεται σαν την καθημερινότητά σας; Εάν ναι, θα μπορούσατε να είστε μία από τις εκατομμύρια γυναίκες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Η λέξη «σύνδρομο» σημαίνει ότι πρόκειται για μια συλλογή κινδύνων για την υγεία και όχι για μια ασθένεια.

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Το Αμερικανικό Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Χοληστερόλης έχει ορίσει πέντε στοιχεία του συνδρόμου:

  • αυξημένη περίμετρος μέσης (εναπόθεση λίπους στην κοιλιά)- ορίζεται ως μέτρηση μέσης τουλάχιστον 89,5 cm για τις γυναίκες, και 101,5 cm για τους άνδρες
  • υψηλή αρτηριακή πίεση - 130/85 mmHg ή υψηλότερη
  • χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL) - λιγότερο από 50 mg / dl για τις γυναίκες και λιγότερο από 40 mg / dl για τους άνδρες
  • αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα - 150 mg / dl ή περισσότερο
  • αντίσταση στην ινσουλίνη - το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο) είναι υψηλότερο από το κανονικό, ή γλυκόζη αίματος νηστείας 110 mg / dl ή περισσότερο.

Ένα άτομο με τρία ή περισσότερα από αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά έχει το μεταβολικό σύνδρομο.

 ms

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου;

Οι ειδικοί στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη την αιτία του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι οι γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο έχουν τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν το έχουν και έχουν εννέα έως 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 .

Μάλιστα σύμφωνα με μια μελέτη, ο χειρότερος συνδυασμός φαίνεται να είναι η αυξημένη περίμετρος μέσης και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων - αυτές οι γυναίκες έχουν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τις φυσιολογικές γυναίκες.

Το υπερβολικό βάρος θέτει αυτόματα μια γυναίκα σε κίνδυνο να αναπτύξει μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, το κάπνισμα, η ηλικία μετά την εμμηνόπαυση, η αδράνεια και η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε το σύνδρομο. 

Τι να κάνει λοιπόν μια γυναίκα;

Αν η μεζούρα και η ζυγαριά σας ανησύχησαν, επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια εκτίμηση της φυσικής σας κατάστασης. Το οικογενειακό ιστορικό, οι εξετάσεις αίματος (χοληστερίνη, σάκχαρο κλπ) και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα πουν την αλήθεια.

Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια βάρους με δίαιτα και άσκηση θα μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Και ούτε η απώλεια βάρους ούτε η άσκηση πρέπει να είναι εξουθενωτική για να είναι αποτελεσματική. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (American Heart Association) προτείνει να χάσετε 7 έως 10 % του αρχικού σας βάρους σε μια περίοδο έξι μηνών έως ένα χρόνο. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που ζυγίζει 180 κιλά θα έχει στόχο απώλεια βάρους από περίπου 12 ½ έως 18 κιλά σε 6-12 μήνες.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό που τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το πόσο. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής χοληστερόλης, χαμηλού νατρίου που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας, να μειώσετε τα επίπεδα του λίπους και της χοληστερόλης στο αίμα σας και να βελτιώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι γυναίκες είναι συνήθως οι κύριοι αγοραστές τροφίμων στην οικογένεια, οπότε έχετε τον έλεγχο του τι μπαίνει στο καλάθι αγορών σας - και, τελικά, στο ντουλάπι του σπιτιού σας. Η ανάληψη των διατροφικών σας συνηθειών ξεκινά στο μανάβικο.

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση βελτιώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα και αυτό θα μειώσει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι επίπονη για να είναι αποτελεσματική - 30 λεπτά την ημέρα γρήγορου περπατήματος θα κάνει το θαύμα.

Δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε 30 λεπτά κάθε μέρα μεταξύ της εργασίας, των παιδιών και του σπιτιού; Ξεκινήστε με τρεις ημέρες την εβδομάδα και προσθέστε όποια συμπληρωματική δραστηριότητα μπορείτε (πάρτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, σταθμεύστε πολύ πιο μακριά από την πόρτα του καταστήματος ή κάντε μια γρήγορη περιήγηση στο εμπορικό κέντρο).

Ο στόχος σας είναι να βρείτε ένα επίπεδο δραστηριότητας με το οποίο μπορείτε να επιμείνετε σε μεγάλες αποστάσεις. Προσπαθήστε να αυξήσετε σταδιακά το χρόνο πεζοπορίας σας και να συμπεριλάβετε άλλες δραστηριότητες όπως ποδηλασία, τζόκινγκ, χρήση διαδρόμου ή προπόνηση αντιστάσεων. Εάν έχετε καρδιαγγειακή νόσο, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Εάν κάνετε μια σοβαρή προσπάθεια να τρώτε πιο υγιεινά και να αυξήσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας, πιθανότατα θα βελτιώσετε την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα λίπους και χοληστερόλης στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε περίπτωση που οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν βελτιώσουν επαρκώς αυτούς τους αριθμούς, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα για να τους ελέγξει.

 

Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει εάν έχετε το μεταβολικό σύνδρομο. Τότε εναπόκειται σε εσάς να κάνετε κάτι γι 'αυτό.

Επικοινωνήστε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Δρ. Ιωάννη Μπέλλο προκειμένου να σας συμβουλέψει κατάλληλα και να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης και θεραπείας.

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ