Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

aggeiako egkefaliko episodio min 1

 

Τι είναι το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος στις ΗΠΑ παθαίνει Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ), που αποτελεί την πρώτη αιτία αναπηρίας και την τρίτη αιτία θανάτου. Ένα ΑΕΕ συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται από θρόμβο αίματος (ισχαιμικό) ή όταν ένα αιμοφόρο αγγείο ραγεί (αιμορραγικό). Η έλλειψη οξυγόνου σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα στην άμεση περιοχή, προκαλώντας συμπτώματα, όπως αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος, προβλήματα στο περπάτημα ή στην ομιλία ή αλλαγές στην όραση.

 

Τι είναι το Παροδικό Αγγειακό Ισχαιμικό Επεισόδιο;

Ένα Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο (ΠΙΕ), γνωστό και ως «μίνι» εγκεφαλικό επεισόδιο, έχει συμπτώματα που είναι πανομοιότυπα με ένα εγκεφαλικό, αλλά συνήθως διαρκούν μόνο λίγα λεπτά ή ώρες. Είναι σημαντικά επειδή συχνά προαναγγέλλουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που θα συμβεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ενός Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για ΑΕΕ επειδή ασκεί πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Μερικοί άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, το κάπνισμα, τον διαβήτη, την περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ), την στεφανιαία νόσο (ΣΝ), το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού, ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ), την υψηλή χοληστερόλη και την κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός).

Οι Αφροαμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους Καυκάσιους. Η κοκαΐνη και η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα άτομα με ΠΑΝ έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλότερη συχνότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία πήξης που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνοπτικά λοιπόν, θα λέγαμε ότι στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται:

®     Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)

®     Ηλικία

®     Κάπνισμα

®     Σακχαρώδης Διαβήτης

®     Περιφερική Αρτηριακή Νόσος

®     Στεφανιαία Νόσος

®     Κληρονομικότητα

®     Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο

®     Υψηλή χοληστερόλη

®     Κολπική Μαρμαρυγή

®     Αθηροσκλήρωση

®     Κατάχρηση αλκοόλ

®     Ναρκωτικές ουσίες

Ποια είναι η τυπική συμπτωματολογία ενός Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου;

Μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε ένα Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, συναντάμε τα ακόλουθα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ξαφνική σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας.
  • Ξαφνική δυσκολία στην όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια.
  • Ξαφνικό πρόβλημα στο περπάτημα, ζάλη, απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού.
  • Ξαφνικός σοβαρός πονοκέφαλος, χωρίς γνωστή αιτία.
  • Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι (ειδικά στη μία πλευρά του σώματος).

Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, τα συμπτώματα εκδηλώνονται ξαφνικά και γρήγορα. Παράλληλα, πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι δεν εκδηλώνουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια συμπτώματα.

 

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος πρόληψης ενός Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου;

Ο έλεγχος παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και το κάπνισμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός πρώτου ή επαναλαμβανόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για την πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικών χρησιμοποιούνται συχνά φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η ασπιρίνη ή η κλοπιδογρέλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας άλλος τύπος φαρμάκου αραιωτικού του αίματος, όπως η βαρφαρίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου από κολπική μαρμαρυγή.

Η χειρουργική επέμβαση ή η ενδοαγγειακή τοποθέτηση stent της καρωτίδας, μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη του εγκεφαλικού εάν η αρτηρία έχει σημαντική απόφραξη.

Πως γίνεται η διάγνωση ενός Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου;

Μόλις ολοκληρωθεί μια γρήγορη νευρολογική εξέταση, το πιο σημαντικό επόμενο βήμα είναι η απεικόνιση του εγκεφάλου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Τα αιμοφόρα αγγεία που πηγαίνουν στον εγκέφαλο και εντός του εγκεφάλου, μπορούν επίσης να απεικονιστούν χρησιμοποιώντας τεχνικές υπερήχου, αξονικής και μαγνητικής αγγειογραφίας.

 

Πως αντιμετωπίζεται ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Η θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου, τη θέση του, τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς και μια σειρά από άλλους παράγοντες.

Ένας ασθενής με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία με ένα φάρμακο θρομβόλυσης που ονομάζεται r-tPA, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός τριών ωρών από την έναρξη του εγκεφαλικού. Με τον τρόπο αυτό, η αντιμετώπιση είναι πιο αποτελεσματική.

Οι ασθενείς με αιμορραγία στον εγκέφαλο μπορεί να ωφεληθούν από ορισμένους τύπους χειρουργικής επέμβασης, ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου και τη θέση του.

Ο Αγγειοχειρουργός - Ενδαγγειοχειρουργός Δρ. Ιωάννης Μπέλλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία αλλά και μετεκπαίδευση στις ενδαγγειακές και ανοιχτές τεχνικές. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε απορία.

cta desktop

 

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ