Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι το ανεύρυσμα της εξωκρανιακής μοίρας της καρωτίδας αρτηρίας;

Ανεύρυσμα ονομάζεται η διόγκωση στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου. Προκαλείται όταν ένα τμήμα του αρτηριακού τοιχώματος εξασθενεί. Καθώς το ανεύρυσμα διαστέλλεται, το αρτηριακό τοίχωμα μεγαλώνει προοδευτικά, αυξάνοντας την πιθανότητα ρήξης του ανευρύσματος (όπως συμβαίνει και με ένα μπαλόνι που συνεχώς το φουσκώνουμε).

Τα περιφερικά ανευρύσματα επηρεάζουν τις υπόλοιπες αρτηρίες του σώματός μας, πλην της αορτής, όπως η καρωτίδα αρτηρία στο λαιμό σας (διατρέχει το πλάι του τραχήλου άμφω). Ένα ανεύρυσμα της εξωκρανιακής μοίρας της καρωτίδας εντοπίζεται σε αυτό το τμήμα του λαιμού σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει;

Τα συμπτώματα για ανεύρυσμα καρωτίδας μπορεί να περιλαμβάνουν παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ) ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, τα ανευρύσματα της καρωτίδας αρτηρίας μπορεί να σχηματίσουν θρόμβους που εμποδίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν δευτερογενώς λόγω της πίεσης του ανευρύσματος στις γύρω δομές, όπως φλέβες και νεύρα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα με το ποια δομή συμπιέζεται, και μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο του προσώπου, βραχνάδα ή δυσκολία στην κατάποση. Σπάνια, τα ανευρύσματα της καρωτίδας αρτηρίας μπορεί να ραγούν (σπάσουν), κάτι που αποτελεί απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για το ανεύρυσμα καρωτίδας (εξωκρανιακής μοίρας);

Οι στόχοι της θεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Κάθε ασθενής αξιολογείται και η θεραπεία εξατομικεύεται αναλόγως των περιστάσεων του ασθενούς. Πριν επιλέξετε οποιαδήποτε θεραπεία, είναι σημαντικό να συζητήσετε τα πιθανά οφέλη, τους κινδύνους και τις παρενέργειες με τον Αγγειοχειρουργό σας, ώστε να λάβετε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημά σας.

Εάν το ανεύρυσμα είναι μικρό και δεν προκαλεί συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει «αναμονή», υπό στενή όμως παρακολούθηση. Θα ελέγχει την κατάστασή σας με υπερηχογράφημα, αξονική αγγειογραφία ή μαγνητική αγγειογραφία κάθε έξι έως 12 μήνες, για τυχόν αλλαγές στη μορφολογία, μέγεθος και χαρακτηριστικά του ανευρύσματος.

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ο Αγγειοχειρουργός σας θα σας συστήσει να πάρετε αντυπερτασικά φάρμακα, για να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και συνεπώς την πίεση που ασκείται στην εξασθενημένη περιοχή του ανευρύσματος. Επιπλέον, ο Αγγειοχειρουργός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια στατίνη (φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης) για να διατηρήσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σας και αντιαιμοπεταλλιακά φάρμακα για την αποφυγή σχηματισμού θρόμβων.

Επιλογή θεραπείας: 1) χειρουργική αποκατάσταση

Η κύρια μέθοδος θεραπείας των ανευρυσμάτων της εξωκρανιακής καρωτίδας είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Περιλαμβάνει την εκτομή αυτού του τμήματος της καρωτίδας αρτηρίας που περιέχει το ανεύρυσμα. Στη συνέχεια πραγματοποιείται αποκατάσταση της συνέχειας της καρωτίδας με τη σύνδεση της κανονικής αρτηρίας κάτω από το ανεύρυσμα με την κανονική αρτηρία πάνω από το ανεύρυσμα, παρεμβάλλοντας ένα κομμάτι μοσχεύματος. Υπάρχει μια ποικιλία διαφόρων μοσχευμάτων, όπως ένα κομμάτι φλέβας που έχει ληφθεί από το πόδι, ένα κομμάτι αρτηρίας που λαμβάνεται από άλλο σημείο στο σώμα σας, ή ένα προσθετικό μόσχευμα κατασκευασμένο από πολυτετραφθοροαιθυλενίο ή πολυεστέρα. Ο τύπος του υλικού του μοσχεύματος που χρησιμοποιείται θα καθοριστεί από τον Αγγειοχειρουργό σας.

Επιλογή θεραπείας: 2) ενδαγγειακά με τοποθέτηση επενδεδυμένου νάρθηκα (stent graft)

Ο Αγγειοχειρουργός σας μπορεί να σας προτείνει μια νεότερη διαδικασία που ονομάζεται ενδοαγγειακή αποκατάσταση του ανευρύσματος ή τοποθέτηση επενδεδυμένου νάρθηκα (stent graft). Η λέξη ενδοαγγειακά σημαίνει ότι η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται από το εσωτερικό της αρτηρία σας χρησιμοποιώντας λεπτούς, μεγάλους σωλήνες που ονομάζονται καθετήρες. Το αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για ενδαγγειακή αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος του ανευρύσματος και τη θέση του σε σχέση με άλλους κλάδους της καρωτίδας.

Ο Αγγειοχειρουργός σας θα εισέλθει μέσω παρακέντησης σε μία από τις αρτηρίες στη βουβωνική χώρα σας (μηριαίες), και χρησιμοποιώντας καθετήρες θα καθοδηγήσει και θα εκπτύξει ένα ενδομόσχευμα (stent graft) στη θέση του ανευρύσματος. Η καθοδήγηση γίνεται με τη χρήση ειδικών ακτινολογικών μηχανημάτων που παράγουν ακτίνες Χ για την ακριβή τοποθέτηση ενός επενδεδυμένου νάρθηκα (stent graft) από τεχνητό υλικό στην περιοχή του ανευρύσματος. Το ενδομόσχευμα, αφού εκπτυχθεί στο κατάλληλο σημείο, συγκρατείται στη θέση του με μεταλλικά άγκιστρα αντί ραμμάτων.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της αποκατάστασης ανευρύσματος εξωκρανιακής μοίρας καρωτίδας;

Τα ανευρύσματα της καρωτίδας είναι σχετικά σπάνια (αφορούν το 1% όλων των περιφερικών ανευρυσμάτων), συνεπώς δεν υπάρχουν μεγάλες σειρές που να τεκμηριώνουν τα αποτελέσματα της αποκατάστασής τους. Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία με την ανοικτή επιδιόρθωση ανευρύσματος και τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αυτά της καρωτιδικής ενδαρτηρεκτομής για αθηρωμάτωση της καρωτίδας. Ο πιο ανησυχητικός κίνδυνος είναι το διεγχειρητικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο εμφανίζεται σε λιγότερο από 4%. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τραυματισμό σε γειτονικές δομές, όπως νεύρα. Η επιδιόρθωση με ενδομόσχευμα (stent graft) πραγματοποιείται λιγότερο συχνά, αλλά έχει ποσοστό επιτυχίας παρόμοιο με εκείνο του stent καρωτίδας αρτηρίας για στένωση λόγω αθηρωματικής νόσου.

Ο Αγγειοχειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να σας παρακολουθεί και να προτείνει την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία εάν πάσχετε από ανεύρυσμα εξωκρανιακής μοίρας καρωτίδας αρτηρίας.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό - ενδαγγειοχειρουργό Δρ. Ιωάννη Μπέλλο, προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας και να βρείτε εξατοκιμευμένη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

 

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ