Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα;

Ονομάζεται επίσης και αρτηρίτιδα Takayasu, κροταφική αρτηρίτιδα.

Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές διαταραχές, που και οι δύο προκαλούν σοβαρή φλεγμονή στις προσβεβλημένες αρτηρίες. Αν και οι δύο διαταραχές είναι σπάνιες, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις αρτηρίες σας που διαρκούν χρόνια και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες.

Σπάνια, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

  • Η κροταφική αρτηρίτιδα επηρεάζει περίπου 20 ανά 100.000 γυναίκες άνω των 50 ετών ετησίως. Χωρίς θεραπεία, η κροταφική αρτηρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση ή τύφλωση.
  • Η αρτηρίτιδα Takayasu επηρεάζει περίπου 5 σε κάθε 1 εκατομμύριο γυναίκες κάθε χρόνο, συχνότερα νέες Ασιάτισσες. Η αρτηρίτιδα Takayasu επηρεάζει τις αρτηρίες στα χέρια, τον εγκέφαλο και τα κοιλιακά όργανα και, εάν είναι σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Έχει αιφνίδια εγκατάσταση συμπτωμάτων που μιμούνται την γρίπη.

Τόσο η κροταφική αρτηρίτιδα όσο και η αρτηρίτιδα του Takayasu έχουν μια οξεία γριπώδης συνδρομή που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Η κροταφική αρτηρίτιδα μπορεί να προκαλέσει:

  • πονοκέφαλο,
  • αλλαγές στην όραση,
  • πόνο στη γνάθο ενώ τρώμε, και
  • αρθρίτιδα της γνάθου, του λαιμού, των ώμων και των ισχίων (ρευματική πολυμυαλγία).

Η αρτηρίτιδα Takayasu προκαλεί στένωση της αρτηρίας που προσβάλει και μπορεί να αισθανθείτε πόνο στα χέρια ή στην κοιλιά σας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης; 

Η αιτία εμφάνισης της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας είναι άγνωστη. Επειδή τόσο η κροταφική αρτηρίτιδα όσο και η αρτηρίτιδα Takayasu τείνουν να επηρεάζουν γυναίκες συγκεκριμένης ηλικίας και εθνοτικής καταγωγής, πιστεύεται ότι τόσο οι ορμονικές όσο και οι γενετικές αιτίες παίζουν ρόλο.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Πότε να δείτε έναν αγγειοχειρουργό

Γυναίκες ηλικίας 50+ και νεαρές Ασιάτισσες γυναίκες που εμφανίζουν τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω θα πρέπει να δουν έναν αγγειοχειρουργό για αξιολόγηση. Θα ρωτηθείτε σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με τα μέλη της οικογένειας. Ο αγγειοχειρουργός θα κάνει επίσης φυσική εξέταση.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΟΥΝ

  • Μπορεί να συνιστάται αξονική, μαγνητική αγγειογραφία ή ψηφιακή αγγειογραφία για να αναζητηθεί χαρακτηριστική στένωση της αρτηρίας.
  • Μπορεί να συνιστάται εξέταση αίματος για την αναζήτηση σημείων φλεγμονής των αγγείων.

Στην περίπτωση της κροταφικής αρτηρίτιδας, συχνά πραγματοποιείται βιοψία της κροταφικής αρτηρίας για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

 

Ποιοι τρόποι Θεραπείας προτείνονται;

Συντηρητική

Και οι δύο διαταραχές αντιμετωπίζονται κυρίως με στεροειδή φάρμακα.

Για τη κροταφική αρτηρίτιδα, τα στεροειδή φάρμακα είναι συνήθως η μόνη απαραίτητη θεραπεία.

Μπορεί να είναι απαραίτητο επιπλέον ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την αρτηρίτιδα Takayasu.

Μπορεί να είστε σε θέση να σταματήσετε τις θεραπείες στεροειδών μετά από αρκετούς μήνες. Ωστόσο, αυτές οι διαταραχές μπορεί να επαναληφθούν και μπορεί να απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία με στεροειδή.

Χειρουργική-ενδαγγειακή

Σε σπάνιες περιπτώσεις κροταφικής αρτηρίτιδας, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των αρτηριών.

Με την αρτηρίτιδα Takayasu, είναι πιο συχνά απαραίτητο το stenting ή η χειρουργική επέμβαση.

 

Μείνετε υγιείς

Δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος για την πρόληψη της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας. Το κλειδί για ένα καλό αποτέλεσμα είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Οι γυναίκες ηλικίας 50+ και οι νέες Ασιάτισσες γυναίκες πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω και να ζητούν ιατρική βοήθεια εάν αναπτυχθούν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό-ενδαγγειοχειρουργό Δρ.Ιωάννη Μπέλλο. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας και βρείτε εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ