Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι η κυστική εκφύλιση του έξω χιτώνα;

Η κυστική εκφύλιση του έξω χιτώνα ή κυστική νόσος του έξω χιτώνα (ΚΝΕΧ) είναι μια σπάνια κατάσταση στην οποία μια κύστη σχηματίζεται σε μια αρτηρία και περιορίζει ή εμποδίζει τη ροή του αίματος. Η πάθηση επηρεάζει συνήθως την ιγνυακή αρτηρία, η οποία τροφοδοτεί με αίμα το πόδι από την άρθρωση του γόνατος και κάτω. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό κύστεων και σε άλλες αρτηρίες του σώματός μας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστικής εκφύλισης του έξω χιτώνα;

Τα συμπτώματα της ΚΝΕΧ είναι πόνος ή αίσθημα βάρους στα πόδια που προκαλείται από το περπάτημα ή την άσκηση. Ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται με τη διακοπή της βάδισης ή της άσκησης, αλλά συχνά καθυστερεί σημαντικά η υποχώρησή του (έως και 20 λεπτά). Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι γενικά σχετικά μικρή (εβδομάδες έως μήνες). Ο πόνος στα πόδια είναι γνωστός ως διαλείπουσα χωλότητα (πόνος στο περπάτημα). Μερικοί ασθενείς έχουν επίσης πόνο πίσω από το γόνατο.

Τα συμπτώματα της ΚΝΕΧ είναι παρόμοια με αυτά του συνδρόμου παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας (ΣΠΙΑ). Εάν ένας νέος ασθενής παρουσιάζει πόνο κατά το περπάτημα, ο Αγγειοχειρουργός θα πρέπει να ελέγξει και αυτές τις δύο καταστάσεις στα πιθανά αίτια του πόνου.

 

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει κυστική εκφύλιση του έξω χιτώνα;

Οι νεαροί έως και μέσης ηλικίας άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ΚΝΕΧ. Η αιτία του προβλήματος είναι ακόμα άγνωστη. Οι άνδρες πάντως επηρεάζονται πέντε φορές πιο συχνά από τις γυναίκες.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η κυστική εκφύλιση του έξω χιτώνα;

Εάν έχετε συμπτώματα εμφάνισης ΚΝΕΧ, ο Αγγειοχειρουργός σας θα σας εξετάσει κλινικά ελέγχοντας το σφυγμό στο πόδι και την ιγνυακή αρτηρία σας, βοηθώντας έτσι στη διάγνωση της ΚΝΕΧ. Εάν έχετε την πάθηση, ο Αγγειοχειρουργός μπορεί να αισθανθεί τους παλμούς ενώ είστε σε ηρεμία, ενώ μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν όταν ασκείστε ή λυγίζετε το γόνατό σας. Οι απεικονιστικές εξετάσεις για την ανίχνευση μιας κύστης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη (ΣΒΔ) με άσκηση - Μετρά τις πιέσεις αίματος στα χέρια και τα πόδια πριν και μετά την άσκηση.
  • Τρίπλεξ αρτηριών κάτω άκρων - Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να απεικονίσει την αρτηρία και να μετρήσει τη ροή του αίματος εντός αυτής.
  • Αξονική αγγειογραφία - Τύπος αξονικής τομογραφίας που χρησιμοποιεί σκιαγραφικό για να αναδείξει περιοχές γύρω από το γόνατο με φτωχή ροή αίματος ή στενεμένες αρτηρίες
  • Μαγνητική αγγειογραφία - Χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και παλμούς ενέργειας ραδιοκυμάτων για την δημιουργία εικόνων από τους τένοντες, τους μυες και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος.

 

Ποια είναι η θεραπεία της κυστικής εκφύλισης του έξω χιτώνα;

Η θεραπεία της ΚΝΕΧ βασίζεται στα συμπτώματά σας και στα αποτελέσματα των εξετάσεων. Εάν έχετε συμπτώματα, ο Αγγειοχειρουργός σας πιθανότατα θα συστήσει χειρουργική επέμβαση. Θα αφαιρέσει την κύστη και θα ανακατασκευάσει το πάσχον τμήμα της αρτηρίας, εάν είναι απαραίτητο. Εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση, είναι απίθανο η κύστη να ξανασχηματιστεί. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί η αναρρόφηση της κύστης, αλλά ο κίνδυνος υποτροπής της είναι σημαντικά υψηλός. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως μία έως δύο ημέρες. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να γίνει ως εξωτερικός ασθενής για να επιταχυνθεί η ανάρρωση χρησιμοποιώντας ασκήσεις τεντώματος και ευελιξίας του σκέλους.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό - Ενδαγγειοχειρουργό Δρ. Ιωάννη Μπέλλο προκειμένου να λύσετε όλες σας τις απορίες και να κλείσετε το ραντεβού σας για μια εξατομικευμένη θεραπεία. 

 

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ