Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι η μεσεντέριος ισχαιμία;

Ο ρόλος των μεσεντέριων αρτηριών (κοιλιακή αρτηρία, άνω μεσεντέριος αρτηρία, κάτω μεσεντέριος αρτηρία και κλάδοι των έσω λαγονίων αρτηριών) είναι η παροχή αίματος στο λεπτό και παχύ έντερό σας. Όταν η ροή του αίματος στις μεσεντέριες αρτηρίες κωλύεται, οδηγεί σε πλημμελή οξυγόνωση και συνεπώς σε ισχαιμία του εντέρου. Η μεσεντέριος ισχαιμία συνήθως αφορά το λεπτό έντερο.

Για την εμφάνιση της μεσεντερίου ισχαιμίας συνήθως απαιτείται η στένωση ή η απόφραξη περισσοτέρων της μιας μεσεντερίων αρτηριών. Όταν αυτό συμβεί μπορεί να βιώσετε σφοδρό κοιλιακό άλγος. Με την πάροδο του χρόνου η απόφραξη επιδεινώνεται και οδηγεί σε νέκρωση του εντέρου, επειδή στερείται επαρκής αιμάτωσης.

Η μεσεντέριος ισχαιμία μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία. Χρόνια σημαίνει ότι έχετε την κατάσταση και τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οξεία σημαίνει ότι η έναρξη των συμπτωμάτων είναι απότομη και η κατάσταση επιδεινώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές η χρόνια μπορεί να μεταπέσει σε οξεία πολύ γρήγορα και χωρίς καμία προειδοποίηση.

Μεσεντέριος Ισχαιμία - Παράγοντες Κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη μεσεντερίου ισχαιμίας αποτελούν:

  • η μεγάλη ηλικία (>60 ετών)
  • το κάπνισμα και
  • η υψηλή χοληστερόλη.

Μεσεντέριος Ισχαιμία - Ποια είναι τα συμπτώματα της;

Επί εδάφους χρόνιας ισχαιμίας το κύριο σύμπτωμα είναι έντονο κοιλιακό άλγος 15 με 30 λεπτά μετά το γεύμα. Η εντόπισή του μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε σημείο της κοιλιάς σας, συνήθως όμως εμφανίζεται στη μεσότητα της άνω κοιλίας. Ο πόνος διαρκεί για 60 με 90 λεπτά και μετά εξαφανίζεται. Δυστυχώς επανεμφανίζεται κατά το επόμενο γεύμα σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς με χρόνια ισχαιμία να αποφεύγουν να τρώνε για να μη βιώνουν τον έντονο πόνο, με αποτέλεσμα την απώλεια σωματικού βάρους.

Μερικές φορές τα συμπτώματα της χρόνιας ισχαιμίας μπορεί να είναι ασαφή ή παρεμφερή με άλλων παθήσεων. Ο αγγειοχειρουργός σας θα τα αξιολογήσει και με κατάλληλες εξετάσεις θα αποκλείσει τις άλλες παθήσεις προτού καταλήξει στη διάγνωση της μεσεντερίου ισχαιμίας. Άλλα συμπτώματα, εκτός του πόνου και της απώλειας βάρους, είναι:

  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Μετεωρισμός κοιλίας και
  • Δυσκοιλιότητα

Στην οξεία ισχαιμία το κύριο σύμπτωμα είναι ξαφνικός και έντονος πόνος στο στομάχι που δεν υφίεται ούτε με τη χρήση ναρκωτικών αναλγητικών. Μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και έμετο.

Mεσεντέριος Iσχαιμία - Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Η αθηροσκλήρωση, η οποία επιβραδύνει τη ροή του αίματος εντός των μεσεντερίων αρτηριών, είναι η πιο συχνή αιτία χρόνιας μεσεντέριας ισχαιμίας. Φυσιολογικά το εσωτερικό των αρτηριών σας είναι ομαλό και λείο, με την πάροδο των χρόνων όμως αναπτύσσεται μια ανώμαλη προβολή από το εσωτερικό τοίχωμα που στενεύει ή αποφράσει των αυλό και ονομάζεται αθηρωματική πλάκα. Η πλάκα αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και ινώδη ιστό και σταδιακά οδηγεί σε μείωση της αιματικής ροής στο όργανο που η αρτηρία αρδεύει (έντερο).

Η εμβολή είναι η κυριότερη αιτία της οξείας ισχαιμίας. Ένας θρόμβος που έχει σχηματιστεί σε κάποιο σημείο του καρδιαγγειακού συστήματος αποκολλάται, ταξιδεύει με την αιματική ροή και μπορεί να ενσφηνωθεί σε κάποια από τις μεσεντέριες αρτηρίες, διακόπτοντας απότομα τη ροή αίματος. Συνήθως οι θρόμβοι αυτοί προέρχονται από την καρδιά και είναι πιο συχνοί σε ασθενείς με καρδιακή αρρυθμία ή καρδιακές παθήσεις.

Άλλες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεσεντέριο ισχαιμία είναι:

  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Αορτικός διαχωρισμός.
  • Απόφραξη των μεσεντέριων φλεβών.
  • Διαταραχές πηκτικότητας, ή
  • Σπάνιες παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων, όπως η ινομυϊκή δυσπλασία και η αρτηρίτιδα.

Η μεσεντέριος ισχαιμία είναι μια σοβαρή και επείγουσα πάθηση με αιφνίδια έναρξη και γρήγορη επιδείνωση. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας ή να επισκεφτείτε τα επείγοντα περιστατικά αν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα.

Mεσεντέριος Iσχαιμία - Ποιες εξετάσεις χρειάζονται για τη διάγνωση της;

Ο αγγειοχειρουργός σας μπορεί να σας υποβάλλει σε διάφορες εξετάσεις για να αποκλίσει παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα. Εκτός από το ιατρικό ιστορικό σας και τη φυσική εξέταση (περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια και την εντόπιση των συμπτωμάτων), συμπληρωματικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της κυκλοφορίας του εντέρου είναι:

  • Αγγειογραφία ή αρτηριογραφία. Είναι η εξέταση εκλογής, ειδικά για την οξεία ισχαιμία, όπου η γρήγορη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο για την έκβαση της πάθησης. Γίνεται συνήθως με παρακέντηση της μοιριαίας αρτηρίας (μπορεί να χρησιμοποιειθεί και η βραχιόνιος). Με τη χρήση ακτίνων x, ειδικοί καθετήρες καθοδηγούνται έως τις μεσεντέριες αρτηρίες, όπου με την έγχυση σκιαγραφικών ουσιών μέσα από τον καθετήρα σκιαγραφείται το αρτηριακό δίκτυο άρδευσης του εντέρου, αναδεικνύοντας έτσι τυχόν στενώσεις ή αποφράξεις στις μεσεντέριες αρτηρίες. Το πλεονέκτημά της είναι ότι ταυτόχρονα μπορούμε να επέμβουμε θεραπευτικά για την διόρθωση στενώσεων ή αποφράξεων.
  • Duplex υπερηχογράφημα (triplex). Με τη χρήση ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας καθορίζει τη ροή του αίματος στο εσωτερικό των αρτηριών και προσδιορίζει αρτηρίες με στένωση ή απόδραξη. Απαιτεί χρόνο για την εκτέλεσή της και η ακρίβεια της μπορεί να περιοριστεί από την παρουσία αέρα εντός του εντέρου.
  • Αιματολογικές εξετάσεις. Ασθενείς με οξεία ισχαιμία στη γενική αίματος παρουσιάζουν συνήθως λευκοκυττάρωση (αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων). Η οξέωση στα αέρια αίματος συχνά σχετίζεται με σοβαρή κάκωση του εντέρου.
  • Αξονική τομογραφία (CT) ή αξονική αγγειογραφία (CTA). Η CTA δημιουργεί λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες των αγγείων μετά από την ανασύσταση πολλαπλών μετωπιαίων και οβελιαίων λήψεων με τη χρήση σκιαγραφικού. Είναι σημαντική για τη διάγνωση του αορτικού διαχωρισμού καθώς και άλλων παθήσεων από τα ενδοκοιλιακά όργανα.
  • Η μαγνητική αγγειογραφία (MRA). Η MRA δημιουργεί επίσης τρισδιάστατες εικόνες των αιμοφόρων αγγείων. Η χρήση της περιορίζεται από την παρουσία μεταλλικών εμφυτευμάτων στο σώμα σας (βηματοδότης, τεχνητό ισχίο ή γόνατο). 

 

Mεσεντέριος Iσχαιμία - Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της;

Ο στόχος της θεραπείας της μεσεντέριας ισχαιμίας (οξείας και χρόνιας) είναι η διάνοιξη των αρτηριών, ώστε το αίμα που φτάνει στο έντερο να εξασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία του. Αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την εγκατάσταση μόνιμης βλάβης στο έντερο. Συνεπώς, ανάλογα με την περίπτωση (οξεία ή χρόνια), ο αγγειοχειρουργός σας μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεσεντέρια ισχαιμία στα πλαίσια του επείγοντος ή ως μία προγραμματισμένη επέμβαση.

Δημιουργία Χειρουργικής Παράκαμψης

Για χρόνια ισχαιμία μια μέθοδος θεραπείας είναι η ενδαρτηρεκτομή της μεσεντέριας αρτηρίας διαμέσου της αορτής. Ο αγγειοχειρουργός, μέσω μιας μεγάλης τομής στην κοιλιά σας (υπερυπομφάλια), βρίσκει την έκφυση της μεσεντερίου από την αορτή και αφαιρεί την αθηρωματική πλάκα από τον αυλό της, αυξάνοντας έτσι την παροχή αίματος προς το έντερό σας. Άλλη μία θεραπευτική επιλογή είναι η δημιουργία χειρουργικής παράκαμψης. Ο αγγειοχειρουργός χρησιμοποιεί μία φλέβα σας ή ένα συνθετικό μόσχευμα δημιουργώντας ένα νέο δρόμο για την παροχή αίματος στο έντερο περιφερικότερα της στενώσεως/αποφράξεως, την οποία και παρακάμπτει. Ο αγγειοχειρουργός θα σας συμβουλεύσει για το ποια επέμβαση είναι καλύτερη για σας βάσει τηw ιδιαιτερότηταw της καταστάσεώς σας.

Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent)

Η αγγειοπλαστική και τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent) είναι μία νεότερη μέθοδος επανασυραγγοποίησης της μεσεντερίου αρτηρίας και των κλάδων της για τη βελτίωση της αιματικής ροής στο έντερο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την αγγειογραφία. Μέσα από τον ειδικό καθετήρα που έχει προωθηθεί μέχρι τη μεσεντέριο αρτηρία, προάγει ένα μπαλόνι στη περιοχή της στένωσης το οποίο διαστέλλεται και απωθεί την πλάκα προς το τοίχωμα της αρτηρίας ανοίγοντας έτσι τον αυλό της. Στη συνέχεια μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση ενός μικρού μεταλλικού νάρθηκα (stent) για την υποστήριξη των τοιχωμάτων της αρτηρίας και να διατηρηθεί έτσι ανοικτός ο αυλό της.

Φαρμακευτική Αγωγή - Θρομβολυτικά

Η θεραπεία της οξείας μεσεντέριας ισχαιμίας συνήθως είναι επείγουσα, γιατί στην κατάσταση αυτή μπορεί να συμβεί άμεσα εντερική νέκρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο αγγειοχειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά φάρμακα, που ονομάζονται θρομβολυτικά, για τη διαλύση ενός θρόμβου, εάν αυτός βέβαια διαγνωστεί έγκαιρα. Η διαδικασία αυτή επίσης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την αγγειογραφία, όπου ο αγγειοχειρουργός χορηγεί τα θρομβολυτικά μέσα από τον ειδικό καθετήρα κατευθείαν στο θρόμβο. Ωστόσο, ο αγγειοχειρουργός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει το θρόμβο χειρουργικά όταν υπάρχουν ενδείξεις εντερικής νέκρωσης ή πολύ λίγος χρόνος διαθέσιμος για τη δράση της θρομβολυτικής αγωγής.

Αφαίρεση του κατεστραμένου τμήματος του εντέρου

Σε περιπτώσεις οξείας ισχαιμίας, τμήματα του εντέρου μπορεί να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Εκτός από την αποκατάσταση της αιματικής ροής στις μεσεντέριες αρτηρίες, μπορεί να απαιτείται η αφαίρεση του κατεστραμένου τμήματος του εντέρου. Αυτή είναι μία απόφαση που ο αγγειοχειρουργός σας παίρνει σε συνεργασία με τους γενικούς χειρουργούς.

Δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα, ο κίνδυνος και η αντοχή στο χρόνο της κάθε μεθόδου αντιμετώπισης της εντερικής ισχαιμίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ο αγγειοχειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το πoια μέθοδος είναι η καλύτερη για την περίπτωσή σας.

Ο αγγειοχειρουργός - ενδαγγειαχειρουργός Δρ. Ιωάννης Μπέλλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στις παθήσεις των αρτηριών, καθώς και στην αποτελεσματική θεραπεία τους.

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ