Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι ο όγκος καρωτιδικού σωματίου;

Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλό σας και το πρόσωπο. Έχουμε δύο καρωτίδες αρτηρίες ─ μία σε κάθε πλευρά του λαιμού μας ─ που τροφοδοτούν αίμα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για τη σκέψη, την ομιλία, την προσωπικότητα και τις αισθητηριακές και κινητικές λειτουργίες. Ο διχασμός της κοινής καρωτίδας αρτηρίας σε έσω και έξω είναι η ανατομική θέση εντοπισμού του καρωτιδικού σωματίου που αποτελεί ένα μικρό σχηματισμό από συσσωρευμένα κύτταρα με ειδικούς χημειουποδοχείς. Τα κύτταρα αυτά ανιχνεύουν μεταβολές στα επίπεδα του Ο2, CO2 και του pH του αίματος. Επίσης συμμετέχουν και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Όγκος καρωτιδικού σωματίου (ονομάζεται επίσης χημειοδέκτωμα ή παραγαγγλίωμα) είναι μια διόγκωση στο πλάι του λαιμού σας, στην περιοχή που εντοπίζεται ανατομικά ο καρωτιδικός διχασμός. Είναι ένας όγκος με πλούσια αγγείωση και προέρχεται από τα παραγαγγλιοκύτταρα του καρωτιδικού σωματίου.

 

Επιδημιολογία

Οι όγκοι καρωτιδικού σωματίου (ΟΚΣ) συνήθως διαγιγνώσκονται μεταξύ 4ης και 5ης δεκαετίας και παρουσιάζουν γυναικεία προδιάθεση. Αποτελούν το συχνότερο τύπο παραγαγγλιωμάτων της κεφαλής και του τραχήλου (αφορούν το 60-70% όλων των παραγαγγλιωμάτων). Σε ποσοστό 10% παρουσιάζουν αμφοτερόπλευρη (και στις δύο καρωτίδες) εντόπιση. Σε ποσοστό 7-10% παρουσιάζουν οικογενή χαρακτήρα και σχετίζονται με μετάλλαξη αυτοσωμικού επικρατούν γονιδίου.

 

Τι συμπτώματα εμφανίζει;

Πολλές φορές, ένας ΟΚΣ δεν προκαλεί συμπτώματα και εντοπίζεται από το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης. Μπορεί να αισθανθείτε τον όγκο, αλλά δεν είναι επώδυνος. Εάν ο όγκος γίνει μεγάλος, μπορεί να πιέσει τα νεύρα, τα αγγεία ή τα όργανα γύρω από αυτόν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο λαιμό, βραχνάδα, μούδιασμα της γλώσσας ή δυσκολία στην κατάποση.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Ο Αγγειοχειρουργός σας θα εξετάσει προσεκτικά το κεφάλι και το λαιμό σας για να ελέγξει για σημεία ΟΚΣ και θα σας συστήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις, όπως:

  • Έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) καρωτίδων. Με τη χρήση των υπερήχων απεικονίζονται οι καρωτίδες σας και ο όγκος.
  • Μαγνητική τομογραφία (MRI)
  • Υπολογιστική τομογραφία (αξονική τομογραφία)
  • Μαγνητική αγγειογραφία(MRA) ή αξονική αγγειογραφία (CTA) ή/και ψηφιακή αγγειογραφία (DSA).

Οι ΟΚΣ συνήθως δεν είναι καρκινικοί. Όμως, μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να γίνουν μεγάλοι. Εξαιτίας αυτού, η καλύτερη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ακτινοθεραπεία.

 

Ποιες χειρουργικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για όγκο καρωτιδικού σωματίου;

Ο Αγγειοχειρουργός σας θα προτείνει κάποια από τις ακόλουθες χειρουργικές θεραπείες βάσει της έκτασης του προβλήματός σας και με γνώμονα το καλύτερο σχέδιο φροντίδας για εσάς και θα σας δώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και την ανάρρωσή σας.

Διακαθετηριακός εμβολισμός

Σκοπός του διακαθετηριακού εμβολισμού είναι η μείωση της αιματικής παροχής στον όγκο. Γίνεται δύο ή τρεις ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ένας καθετήρας οδηγείται μέσω της μηριαίας αρτηρίας (στη βουβωνική χώρα) στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον όγκο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται ειδικά εμβολικά υλικά για να σταματήσει η ροή του αίματος προς τον όγκο.

Χειρουργική αφαίρεση (εκτομή)

Τις περισσότερες φορές (60% -70%), ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς την ανάγκη διόρθωσης ή αφαίρεσης μέρους της καρωτιδικής αρτηρίας. Εάν η αρτηρία πρέπει να επισκευαστεί, μπορεί να διορθωθεί με μια απλή συρραφή με ειδικά ράμματα. Μερικές φορές, απαιτείται μια πιο περίπλοκη επιδιόρθωση, όπως η τοποθέτηση ενός επιθέματος πάνω από μια τρύπα που έγινε κατά την αφαίρεση του όγκου ή η αντικατάσταση ενός τμήματος της αρτηρίας με ένα μόσχευμα παράκαμψης (χρησιμοποιώντας άλλο αιμοφόρο αγγείο ή ένα συνθετικό μόσχευμα).

 

Κίνδυνοι θεραπείας - Πιθανές Επιπλοκές

Η χειρουργική θεραπεία για ΟΚΣ είναι γενικά πολύ ασφαλής με καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους.

  • Μία πιθανή επιπλοκή είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά αυτό είναι σπάνιο και συμβαίνει σε λιγότερο από το 2% των αφαιρέσεων όγκων από καρωτίδες. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για ασθενείς που έχουν μεγάλους όγκους και πρέπει να γίνει και διόρθωση ή αντικατάσταση της καρωτίδας.
  • Εάν ο όγκος επηρεάζει τα νεύρα κοντά στην καρωτιδική αρτηρία, όπως το πνευμονογαστρικό, το προσωπικό ή το υπογλώσσιο νεύρο (ελέγχει τις κινήσεις της γλώσσας), ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί μέρος του νεύρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη κινητικότητα και αισθητικότητα των οργάνων που νευρώνει το σύστοιχο νεύρο (π.χ γλώσσα). Ο κίνδυνος νευρικών κακώσεων είναι μεγαλύτερος εάν ο όγκος είναι μεγάλος, αλλά ο συνολικός κίνδυνος μόνιμης νευρικής βλάβης είναι μικρότερος από 5%.
  • Εάν ο όγκος είναι καρκινικός, υπάρχει πιθανότητα λιγότερο από 5% να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματός σας (μεταστατική νόσος). Ο κίνδυνος εμφάνισης άλλου καρωτιδικού όγκου μετά την επέμβαση είναι 5% έως 10%.

Ο Αγγειοχειρουργός σας θα λάβει ειδικές προφυλάξεις για να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών και θα σας μιλήσει για όλους τους κινδύνους. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε γιατί χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, τους κινδύνους σας και ρωτήστε τον Αγγειοχειρουργό σας για τυχόν απορίες σχετικά με την κατάσταση ή τη θεραπεία σας.

Ο αγγειοχειρουργός - ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος μπορεί να σας κατευθύνει και να σας συμβουλεύσει κατάλληλα για το πρόβλημά σας. Προγραμματίστε άμεσα το ραντεβού σας μαζί του.

 cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ