Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι το σύνδρομο μέσου τοξοειδούς συνδέσμου;

Το σύνδρομο μέσου τοξοειδούς συνδέσμου (ΣΜΤΣ) είναι μια κατάσταση στην οποία ο μέσος τοξοειδής σύνδεσμος πιέζει πολύ σφιχτά την κοιλιακή αρτηρία (κύριος κλάδος της αορτής που μεταφέρει αίμα στο στομάχι, το ήπαρ και άλλα όργανα) και τα νεύρα στην περιοχή (κοιλιακό πλέγμα).

Οι σύνδεσμοι είναι ζώνες ιστού που συνδέουν ένα οστό ή χόνδρο με το άλλο. Ο μέσος τοξοειδής σύνδεσμος έχει σχήμα καμάρας και περνάει γύρω από την αορτή (η αρτηρία που ξεκινά από την καρδιά και μεταφέρει αίμα σε όλο το σώμα) για να συνδέσει το διάφραγμα με τη σπονδυλική στήλη.

Σε έναν ασθενή με ΣΜΤΣ, ο μέσος τοξοειδής σύνδεσμος ουσιαστικά δρα σαν σφυρί και ο κοιλιακός άξονας ενεργεί σαν άκμονας, συμπιέζοντας (σφίγγοντας) τα νεύρα μεταξύ τους κατά την εκπνοή. Αυτό προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πόνο στην κοιλιά που μπορεί να επιδεινωθεί από το φαγητό ή τη δραστηριότητα.

Είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί το σύνδρομο μέσου τοξοειδούς συνδέσμου (ΣΜΤΣ) από τη συμπίεση του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου. Η συμπίεση του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου συμβαίνει περίπου στο 10-25% του γενικού πληθυσμού και δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε πολύ μικρό αριθμό αυτών των ατόμων, εμφανίζεται το ΣΜΤΣ και οι ασθενείς θα έχουν τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω.

Το ΣΜΤΣ εμφανίζεται συχνότερα σε λεπτές, νεαρές γυναίκες. Είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου μέσου τοξοειδούς συνδέσμου;

Το πρώτο σημείο του ΣΜΤΣ είναι ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα μετά το φαγητό. Ο πόνος είναι ο λόγος που οι ασθενείς αποφεύγουν να τρώνε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους (συχνά περισσότερο από 20 κιλά). Άλλα συναφή συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Έμετο
  • Καθυστερημένη γαστρική εκκένωση (καθυστέρηση στην μετακίνηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο)

 

Τι προκαλεί το σύνδρομο μέσου τοξοειδούς συνδέσμου;

Πιστεύεται ότι το ΣΜΤΣ προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου ή τη σύσπαση των νεύρων του κοιλιακού πλέγματος πάνω από την κοιλιακή αρτηρία. Η συμπίεση αυτών των νεύρων μπορεί να προκαλέσει πόνο παρόμοιο με τον πόνο που αισθάνονται οι ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στα χέρια τους. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη ροής αίματος στα όργανα που παρέχεται από την κοιλιακή αρτηρία, αν και αυτή η θεωρία είναι αμφιλεγόμενη.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου;

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε ΣΜΤΣ, θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί επίσης να παραγγείλει ορισμένες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος και απεικόνισης, για να εξαλείψει πιο συχνές αιτίες των συμπτωμάτων σας, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), γαστρίτιδα, γαστροπάρεση ή προβλήματα με το πάγκρεας, το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη, , ή το έντερο.

Μόλις αποκλειστούν αυτές οι καταστάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια εξέταση που ονομάζεται έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) των μεσεντέριων αγγείων για να ελέγξει τη ροή αίματος μέσω της κοιλιακής αρτηρίας και τη συμπίεση του κοιλιακού πλέγματος. Μια άλλη χρήσιμη εξέταση απεικόνισης θα ήταν μια αξονική ή μαγνητική αγγειογραφία (CTA ή MRA), η οποία μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα της κοιλιακής σας αρτηρίας και της αορτής.

 

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου;

Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση του ΣΜΤΣ, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται μια ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική / ρομποτική) προσέγγιση για την ανακούφιση της συμπίεσης του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου στην αορτή. Σε αυτήν την τεχνική, ο χειρουργός κάνει πέντε έως έξι μικρές (περίπου 1/2 ίντσες) τομές (εγκοπές) και εισάγει όργανα για να διαχωρίσει τον διάμεσο τοξοειδή σύνδεσμο και να διαιρέσει τα νεύρα (νευρολύση). Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για ΣΜΤΣ μένουν μία βραδιά στο νοσοκομείο και αρχίζουν να επανέρχονται σε κανονική δίαιτα το επόμενο πρωί. Οι περισσότεροι ασθενείς λένε ότι τα συμπτώματα ΣΜΤΣ, όπως ο πόνος με το φαγητό, βελτιώνονται μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε κανονικές δραστηριότητες εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων.

 

sundromo mesou toxoeidous sundesmou

Απελευθέρωση της κοιλιακής αρτηρίας από το μέσο τοξοειδή σύνδεσμο.

Περίπου το 10% των ασθενών θα χρειαστούν μια παραδοσιακή "ανοιχτή" επέμβαση, στην οποία γίνεται μια μεγάλη τομή στη μέση της κοιλιάς, από τον Αγγειοχειρουργό σας, που πραγματοποιεί μία παράκαμψη (bypass) της κοιλιακής αρτηρίας. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για τρεις έως πέντε ημέρες για ανάρρωση και συνήθως μπορούν να επιστρέψουν σε κανονικές δραστηριότητες μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

 

Τι είναι το μπλοκ κοιλιακού πλέγματος;

Το μπλοκ του κοιλιακού πλέγματος είναι μια ένεση φαρμάκου που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου στην κοιλιακή χώρα. Κατά τη διαδικασία αυτή που γίνεται με μέθη και τη βοήθεια ακτίνων Χ, ο γιατρός θα κάνει μια ένεση με παυσίπονα φάρμακα απευθείας στο κοιλιακό πλέγμα που βοηθούν στην απαλοιφή του πόνου. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά και μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα. Η κοιλιά σας μπορεί να αισθανθεί ζεστή και θα αρχίσετε να αισθάνεστε λιγότερο κοιλιακό άλγος. Οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται μια σειρά ενέσεων (μεταξύ δύο και 10) για να συνεχίσουν να ανακουφίζονται από τον πόνο. Για μερικούς ανθρώπους, ένα μπλοκ κοιλιακού πλέγματος μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο για εβδομάδες. Για άλλους, η ανακούφιση μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Πολλοί μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες.

 

Μετεγχειρητική πορεία ασθενών με συνδρόμο μεσαίου τοξοειδούς συνδέσμου

Οι περισσότεροι ασθενείς εξετάζονται με έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) ένα μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω συμπίεση του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου. Μερικοί ασθενείς συνεχίζουν να παρουσιάζουν στένωση της κοιλιακής αρτηρίας εξαιτίας του ουλώδους ιστού που έχει δημιουργηθεί. Αυτό συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα μετά τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη χειρουργικές τεχνικές όπως φάρμακα ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, με μια ακόμη συνεδρία μπλοκ κοιλιακού πλέγματος. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστούν, άλλες ενδαγγειακές θεραπείες. Μία μικρή ομάδα ασθενών που έχουν επανειλημμένα επεισόδια ΣΜΤΣ μπορεί να είναι υποψήφιοι για μια δεύτερη προσπάθεια απελευθέρωσης του ουλώδους ιστού. Ωστόσο, αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο (άνω του 50%) να χρειάζονται ανοικτή επέμβαση δημιουργίας παράκαμψης (bypass) από τον αγγειοχειρουργό.

Ο Αγγειοχειρουργός είναι ο εξειδικευμένος ιατρός για να διαγνώσει και να εκτιμήσει τη βαρύτητα του ΣΜΤΣ και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Ο Δρ. Ιωάννης Μπέλλος, Αγγειολόγος - Ενδοαγγειολόγος, διαθέτει εξειδίκευση στις ενδαγγειακές θεραπείες και στη γενικότερη καθοδήγηση και επιτυχή αντιμετώπιση των αρτηριακών παθήσεων.

 

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ