Τι Είναι
Το σύνδρομο μέσου τοξοειδούς συνδέσμου (ΣΜΤΣ) σχετίζεται με την κατάσταση κατά την οποία ο μέσος τοξοειδής σύνδεσμος πιέζει σφιχτά τα νεύρα στην περιοχή της κοιλιάς (κοιλιακό πλέγμα), καθώς και την κοιλιακή αρτηρία, τον κύριο δηλαδή κλάδο της αορτής ο οποίος έχει τον ρόλο της μεταφοράς του αίματος στο ήπαρ, το στομάχι και σε άλλα όργανα του σώματος.
Οι σύνδεσμοι αποτελούν στην ουσία ζώνες ιστού οι οποίες βοηθούν στη σύνδεση του ενός χόνδρου ή οστού με το άλλο. Ο μέσος τοξοειδής σύνδεσμος, ο οποίος έχει σχήμα καμάρας, περνάει γύρω από την αορτή, την αρτηρία δηλαδή η οποία ξεκινά από την καρδιά και κάνει τη μεταφορά του αίματος σε όλο το σώμα, έτσι ώστε να πετύχει τη σύνδεση του διαφράγματος με τη σπονδυλική στήλη.
Ο μέσος τοξοειδής σύνδεσμος, όταν πρόκειται για έναν ασθενή με ΣΜΤΣ, λειτουργεί σαν ένα σφυρί και ο κοιλιακός άξονας λειτουργεί σαν ένας άκμονας, ο οποίος σφίγγει κατά την εκπνοή το ένα νεύρο με το άλλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος στην κοιλιά ο οποίος πολλές φορές επιδεινώνεται λόγω του φαγητού ή κάποιας δραστηριότητας.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το σύνδρομο μέσου τοξοειδούς συνδέσμου (ΣΜΤΣ) διαφέρει από τη συμπίεση του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου. Η συμπίεση του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου δεν προκαλεί συμπτωματολογία και αφορά γύρω στο 10 με 25% του γενικού πληθυσμού. Από αυτό το ποσοστό, οι άνθρωποι που θα εμφανίσουν MALS είναι πολύ λίγοι καθώς πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, πιο συχνά θα είναι λεπτές γυναίκες νεαρής ηλικίας και θα εμφανίσουν τη συμπτωματολογία που θα δούμε αμέσως από κάτω.
Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Του Συνδρόμου Μέσου Τοξοειδούς Συνδέσμου;
Το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο θα εκφραστεί το ΣΜΤΣ είναι ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, αφού ο ασθενής φάει. Ο πόνος αποτελεί σε πεολλές περιπτώσεις τον λόγο εξαιτίας του οποίου οι ασθενείς αποφεύγουν το φαγητό, κάτι που οδηγεί σε πολύ σημαντική απώλεια κιλών, που πολλές φορές ξεπερνάει τα 20. Επιπλέον συμπτώματα που συνδέονται με το ΣΜΤΣ είναι τα παρακάτω:
- εμετός
- διάρροια
- ναυτία
- γαστρική εκκένωση με καθυστέρηση καθώς αργεί να μετακινηθεί η τροφή στο λεπτό έντερο από το στομάχι
Από Τι Προκαλείται Το Σύνδρομο Μέσου Τοξοειδούς Συνδέσμου;
Η συμπίεση του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου ή η σύσπαση των νεύρων στο κοιλιακό τοίχωμα πάνω από την κοιλιακή αρτηρία ενοχοποιούνται για την πρόκληση του ΣΜΤΣ. Η συμπίεση των συγκεκριμένων νεύρων προκαλεί πόνο ο οποίος παρομοιάζεται με αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στα χέρια. Η έλλειψη της ροής του αίματος στα όργανα, το οποίο παρέχεται από την κοιλιακή αρτηρία, είναι επίσης μια πιθανή αιτία πρόκλησης του ΣΜΤΣ.
Πώς Γίνεται Η Διάγνωση Του Συνδρόμου Του Μέσου Τοξοειδούς Συνδέσμου;
Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι ο ασθενής έχει ΣΜΤΣ, θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί επίσης να παραγγείλει ορισμένες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος και απεικόνισης, για να εξαλείψει πιο συχνές αιτίες των συμπτωμάτων σας, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), γαστρίτιδα, γαστροπάρεση ή προβλήματα με το πάγκρεας, το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη, , ή το έντερο.
Μόλις αποκλειστούν αυτές οι καταστάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια εξέταση που ονομάζεται έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) των μεσεντέριων αγγείων για να ελέγξει τη ροή αίματος μέσω της κοιλιακής αρτηρίας και τη συμπίεση του κοιλιακού πλέγματος. Μια άλλη χρήσιμη εξέταση απεικόνισης θα ήταν μια αξονική ή μαγνητική αγγειογραφία (CTA ή MRA), η οποία μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα της κοιλιακής σας αρτηρίας και της αορτής.
Πώς Αντιμετωπίζεται Το Σύνδρομο Του Μέσου Τοξοειδούς Συνδέσμου;
Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση του ΣΜΤΣ, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται μια ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική / ρομποτική) προσέγγιση για την ανακούφιση της συμπίεσης του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου στην αορτή. Σε αυτήν την τεχνική, ο χειρουργός κάνει πέντε έως έξι μικρές (περίπου 1/2 ίντσες) τομές (εγκοπές) και εισάγει όργανα για να διαχωρίσει τον διάμεσο τοξοειδή σύνδεσμο και να διαιρέσει τα νεύρα (νευρολύση). Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για ΣΜΤΣ μένουν μία βραδιά στο νοσοκομείο και αρχίζουν να επανέρχονται σε κανονική δίαιτα το επόμενο πρωί. Οι περισσότεροι ασθενείς λένε ότι τα συμπτώματα ΣΜΤΣ, όπως ο πόνος με το φαγητό, βελτιώνονται μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε κανονικές δραστηριότητες εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων.
Περίπου το 10% των ασθενών θα χρειαστούν μια παραδοσιακή "ανοιχτή" επέμβαση, στην οποία γίνεται μια μεγάλη τομή στη μέση της κοιλιάς, από τον αγγειοχειρουργό, που πραγματοποιεί μία παράκαμψη (bypass) της κοιλιακής αρτηρίας. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για τρεις έως πέντε ημέρες για ανάρρωση και συνήθως μπορούν να επιστρέψουν σε κανονικές δραστηριότητες μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Τι Είναι Το Μπλοκ Κοιλιακού Πλέγματος;
Το μπλοκ του κοιλιακού πλέγματος είναι μια ένεση φαρμάκου που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου στην κοιλιακή χώρα. Κατά τη διαδικασία αυτή που γίνεται με μέθη και τη βοήθεια ακτίνων Χ, ο γιατρός θα κάνει μια ένεση με παυσίπονα φάρμακα απευθείας στο κοιλιακό πλέγμα που βοηθούν στην απαλοιφή του πόνου. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι την ίδια μέρα. Η κοιλιά μπορεί να είναι ζεστή και θα το κοιλιακό άλγος θα αρχίσει να μειώνεται. Οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται μια σειρά ενέσεων (μεταξύ δύο και 10) για να συνεχίσουν να ανακουφίζονται από τον πόνο. Για μερικούς ανθρώπους, ένα μπλοκ κοιλιακού πλέγματος μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο για εβδομάδες. Για άλλους, η ανακούφιση μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Πολλοί μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες.
Μετεγχειρητική Πορεία Ασθενών Με Σύνδρομο Μεσαίου Τοξοειδούς Συνδέσμου
Οι περισσότεροι ασθενείς εξετάζονται με έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) ένα μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω συμπίεση του μέσου τοξοειδούς συνδέσμου. Μερικοί ασθενείς συνεχίζουν να παρουσιάζουν στένωση της κοιλιακής αρτηρίας εξαιτίας του ουλώδους ιστού που έχει δημιουργηθεί. Αυτό συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα μετά τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη χειρουργικές τεχνικές όπως φάρμακα ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, με μια ακόμη συνεδρία μπλοκ κοιλιακού πλέγματος. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστούν, άλλες ενδαγγειακές θεραπείες. Μία μικρή ομάδα ασθενών που έχουν επανειλημμένα επεισόδια ΣΜΤΣ μπορεί να είναι υποψήφιοι για μια δεύτερη προσπάθεια απελευθέρωσης του ουλώδους ιστού. Ωστόσο, αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο (άνω του 50%) να χρειάζονται ανοικτή επέμβαση δημιουργίας παράκαμψης (bypass) από τον αγγειοχειρουργό.
Ο αγγειοχειρουργός είναι ο εξειδικευμένος ιατρός για να διαγνώσει και να εκτιμήσει τη βαρύτητα του ΣΜΤΣ και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Ο Δρ. Ιωάννης Μπέλλος, αγγειολόγος - ενδοαγγειολόγος, διαθέτει εξειδίκευση στις ενδαγγειακές θεραπείες και στη γενικότερη καθοδήγηση και επιτυχή αντιμετώπιση των αρτηριακών παθήσεων. Καλέστε μας και κλείστε το ραντεβού σας με τον γιατρό.