Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι το Σύνδρομο Καρυοθραύστη (Nutcracker syndrome);

Το σύνδρομο Καρυοθραύστη είναι μια παραλλαγή του συνδρόμου παγίδευσης της νεφρικής φλέβας, όπου οι αρτηριακοί κλάδοι της αορτής κοντά στο νεφρό συμπιέζουν την αριστερή νεφρική φλέβα.

Κανονικά, η αριστερή νεφρική φλέβα μεταφέρει αίμα από το αριστερό νεφρό στην κάτω κοίλη φλέβα, τη μεγαλύτερη φλέβα του σώματος μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συμπίεση της αριστερής νεφρικής φλέβας είναι μεταξύ της κοιλιακής αορτής - της κύριας αρτηρίας στην κοιλιακή χώρα - και της άνω μεσεντέριας αρτηρίας, η οποία φέρνει αίμα στο πάγκρεας και τα έντερα. Το σύνδρομο Καρυοθραύστη παίρνει το όνομά του, επειδή αυτή η συμπίεση είναι σαν ένας καρυοθραύστης που συνθλίβει ένα καρύδι (Εικόνα 1).

Η συμπίεση της αριστερής νεφρικής φλέβας μπορεί να αναγκάσει το αίμα να ρέει προς τα πίσω σε άλλες κοντινές φλέβες και να τις κάνει να διογκώνονται. Αυτό προκαλεί συμπτώματα, όπως πόνο στην πλάτη (νεφρική χώρα) και αίμα στα ούρα (αιματουρία).

renal nutcracker syndrome

Εικόνα 1: Συμπίεση και διάταση της αριστερής νεφρικής φλέβας μεταξύ της κοιλιακής αορτής και της άνω μεσεντερίου αρτηρίας.

 

Σύνδρομο Καρυοθραύστη - Παράγοντες κινδύνου και αιτίες ανάπτυξης

Το σύνδρομο Καρυοθραύστη είναι μια σπάνια αγγειακή διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει ενήλικες ή παιδιά, αν και ο επιπολασμός του και η παρουσία συγκεκριμένων αιτιών είναι άγνωστες. Είναι πιο συνηθισμένο σε ψηλές και λεπτές γυναίκες μεταξύ 30 και 40 ετών. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από γρήγορη απώλεια βάρους. Το σύνδρομο καρυοθραύστη δεν είναι κληρονομικό, και μπορεί να προκληθεί κατά την εγκυμοσύνη.

 

Σύνδρομο Καρυοθραύστη - Συμπτώματα

Παρουσιάζει πολλά συμπτώματα τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, αν και σε μερικούς - ειδικά παιδιά – μπορεί να είναι ασυμπτωματικό.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου Καρυοθραύστη περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στη νεφρική χώρα (κοιλιακός πόνος).
 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία).
 • Πυελική συμφόρηση στις γυναίκες ή κιρσώδεις (διογκωμένες) φλέβες στην κάτω κοιλιακή χώρα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αίσθημα βάρους στην περιοχή της λεκάνης ή των γεννητικών οργάνων (μία από τις αιτίες συνδρόμου πυελικής συμφόρησης).
 • Στις γυναίκες, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Σε άνδρες, κιρσοκήλη (διευρυμένες φλέβες στο όσχεο).

Άλλα συμπτώματα του φαινομένου καρυοθραύστη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κιρσοί των κάτω άκρων.
 • Σοβαρές εμμηνορροϊκές κράμπες.
 • Επώδυνη ούρηση.
 • Κιρσώδεις φλέβες στο γλουτό ή/και στο αιδοίο.
 • Αίσθημα χρόνιας κόπωσης-χαμηλής ενέργειας.

 

Σύνδρομο Καρυοθραύστη - Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου Καρυοθραύστη αποτελεί ιατρική πρόκληση γιατί τα συμπτώματά του μπορεί να μιμούνται άλλες ουρολογικές ή γυναικολογικές παθήσεις.

Οι γιατροί συχνά διαγιγνώσκουν το σύνδρομο Καρυοθραύστη μετά από αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Για να διαγνώσει το σύνδρομο Καρυθραύστη, ο αγγειοχειρουργός σας θα:

 • Συζητήσει και αναλύσει μαζί σας λεπτομερώς τα συμπτώματά σας.
 • Καταγράψει το ιατρικό σας ιστορικό.
 • Πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση.

Για να αποκλείσει μία σειρά άλλων κοινών νεφρικών παθήσεων, ο γιατρός θα σας ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:

 • Αιματολογικές
 • Γενική και καλλιέργεια ούρων
 • Κυτταρολογικές
 • Ουρηθροκυστεοσκόπηση
 • Αξονική ουρογραφία

Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του συνδρόμου Καρυοθραύστη, ο αγγειοχειρουργός σας θα παραγγείλει εξετάσεις όπως:

 • Έγχρωμη υπερηχοτομογραφία νεφρικών αγγείων(triplex νεφρικών φλεβών-αρτηριών), όπου υπερηχητικά κύματα δημιουργούν εικόνες του αίματος καθώς ρέει μέσα από τις φλέβες σας-αρτηρίες.
 • Αξονική αγγειογραφία (φλεβογραφία), που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ διατομής και έναν υπολογιστή για τη δημιουργία λεπτομερών τρισδιάστατων εικόνων.
 • Μαγνητική αγγειογραφία (φλεβογραφία),- που χρησιμοποιεί ένα μεγάλο μαγνητικό πεδίο, ραδιοκύματα και υπολογιστές για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες των φλεβών σας.

 

Σύνδρομο Καρυοθραύστη - Θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου Καρυοθραύστη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματά και τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην χρειάζεστε θεραπεία, ιδιαίτερα αν είστε 18 ετών ή νεότερος, καθώς η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί καθώς μεγαλώνετε, ή ένας ενήλικας με ήπια συμπτώματα.

Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες για το σύνδρομο Καρυοθραύστη είναι:

 • Τοποθέτηση stent (νάρθηκα)
 • Ανοικτή χειρουργική επέμβαση
 • Συντηρητική (παρακολούθηση) με εξετάσεις ρουτίνας ανάλυσης ούρων

Ο αγγειοχειρουργός θα συζητήσει μαζί σας κάθε επιλογή.

 

Τοποθέτηση stent για σύνδρομο Καρυοθραύστη

Ο αγγειοχειρουργός σας μπορεί να επιλέξει να θεραπεύσει το σύνδρομο Καρυοθραύστη σας χρησιμοποιώντας ένα stent (νάρθηκα) - ένα μικρό πλέγμα - για να κρατήσει την αριστερή νεφρική σας φλέβα ανοιχτή και να επιτρέψει τη σωστή ροή του αίματος.

Για τη τοποθέτηση του νάρθηκα (στεντ) στη φλέβα σας, ο αγγειοχειρουργός σας θα:

Κάνει μια μικρή παρακέντηση στο πόδι σας και θα εισαγάγει έναν καθετήρα - έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα - και ένα οδηγό σύρμα στη φλέβα σας για να τοποθετήσει το στεντ στη σωστή θέση. Στη συνέχεια θα εκπτύσσει το νάρθηκα, ο οποίος θα κρατήσει τη φλέβα ανοικτή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παραμονή στο νοσοκομείο μετά τη διαδικασία είναι για μια νύχτα.

 

Ανοικτή χειρουργική του συνδρόμου Καρυοθραύστη

Σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις συνδρόμου Καρυοθραύστη, ο αγγειοχειρουργός μπορεί να προτείνει ανοικτή αγγειακή χειρουργική για να ανακουφίσει την πίεση στην αριστερή νεφρική σας φλέβα, που μπορεί να περιλαμβάνει τη μετακίνηση της αριστερής νεφρικής φλέβας και την επανασύνδεσή της ή την παράκαμψή της (bypass).

Ο αγγειοχειρουργός μπορεί να σας συστήσει χειρουργική θεραπεία του συνδρόμου Καρυοθραύστη για τους ακόλουθους λόγους:

 • Το επίμονο ή επαναλαμβανόμενο αίμα στα ούρα (αιματουρία), που προκαλεί αναιμία.
 • Η θρόμβωση της νεφρικής φλέβας.
 • Σοβαρός πόνος.
 • Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε μετά από 24 μήνες παρακολούθησης.

 

Συντηρητική

Μερικοί ασθενείς με ήπιο σύνδρομο Καρυοθραύστη μπορεί να προτιμήσουν να αναβάλλουν τις επεμβατικές θεραπείες και να παρακολουθούν την κατάσταση με τακτική ανάλυση ούρων.

 

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ