Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι το σύνδρομο May-Thurner;

Το σύνδρομο May-Thurner (MTS) προκαλείται όταν η αριστερή λαγόνια φλέβα συμπιέζεται από τη δεξιά λαγόνιο αρτηρία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης (ΕΒΦΘ) στο αριστερό άκρο. Η ΕΒΦΘ είναι ο σχηματισμός θρόμβου στις βαθιές μας φλέβες που μπορεί να εμποδίσει μερικώς ή εντελώς την αιματική ροή στη φλέβα. 

 

Πότε πρέπει να αναζητήσω θεραπεία για το σύνδρομο May-Thurner;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν MTS, μέχρι να εμφανίσουν ΕΒΦΘ .Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία όταν παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πρήξιμο, πόνο ή ευαισθησία στο πόδι, αίσθημα αυξημένης θερμότητας στο πόδι, ερυθρότητα ή αποχρωματισμός του δέρματος ή διεύρυνση των φλεβών στο πόδι.

Παρόλο που η ίδια η ΕΒΦΘ δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ο θρόμβος του αίματος έχει τη δυνατότητα να αποσπαστεί και να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, καταλήγοντας στα αιμοφόρα αγγεία του πνεύμονα και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή. Η τελευταία μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Η ΕΒΦΘ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές στα πόδια που αναφέρονται ως σύνδρομο χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας (γνωστό και ως μεταθρομβωτικό σύνδρομο). Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από τη λίμναση αίματος στις φλέβες , το χρόνιο οίδημα των ποδιών, την αυξημένη φλεβική πίεση, την υπέρχρωση ή τον αποχρωματισμό του δέρματος και τα έλκη των ποδιών που είναι γνωστά ως έλκη εκ φλεβικής στάσης.

 

Διάγνωση του συνδρόμου May-Thurner

Για να διαγνώσει το MTS, ο αγγειοχειρουργός θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας.

Θα ζητήσει να κάνετε μια δοκιμασία απεικόνισης - όπως ένα triplex φλεβών (κάτω κοίλης, λαγονίων και φλεβών κάτω άκρων), μαγνητική ή αξονική φλεβογραφία για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

 

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για το MTS;

Οι στόχοι της θεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων και του κινδύνου επιπλοκών. Ο αγγειοχειρουργός θα σας συστήσει την θεραπεία που είναι κατάλληλη για εσάς. Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον αγγειοχειρουργό σας τα πιθανά οφέλη, τους κινδύνους και τις παρενέργειες αυτής.

Η πλειονότητα των θεραπειών που σχετίζονται με το MTS είναι στην πραγματικότητα προσανατολισμένες στη θεραπεία της ΕΒΦΘ που είναι το αποτέλεσμα της συμπίεσης των φλεβών. Οι παρακάτω αποτελούν θεραπευτικές επιλογές ασθενών με ΕΒΦΘ:

Αντιπηκτική αγωγή

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που αραιώνουν το αίμα για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβου σε αυτό. Όταν λαμβάνεται αυτή τη κατηγορία φαρμάκων θα πρέπει να παρακολουθήστε στενά για εξασφαλίσετε την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Κατευθυνόμενη με καθετήρα θρομβολυτική θεραπεία

Αυτή είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιεί φάρμακα που διαλύουν το θρόμβο αίματος, τα λεγόμενα θρομβολυτικά. Ο αγγειοχειρουργός χορηγεί τα θρομβολυτικά φάρμακα μέσω ενός καθετήρα, ενός μακρύ λεπτού σωλήνα, που κατευθύνεται μέσω της φλέβας στο τμήμα όπου βρίσκεται ο θρόμβος αίματος και εγχύεται μέσω του καθετήρα στον θρόμβο. Ο χρόνος για να διαλυθεί ο είναι θέμα μερικών ωρών έως λίγων ημερών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά τη διάλυση του θρόμβου, παραμένει μια στενεμένη περιοχή της φλέβας που θα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία με αγγειοπλαστική για να αποφευχθεί η δημιουργία περαιτέρω θρόμβων.

Αγγειοπλαστική και stent

Η αγγειοπλαστική είναι και αυτή μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία όπου ο αγγειοχειρουργό διευρύνει την υπολειπόμενη στένωση της φλέβας μετά τη διάλυση ενός θρόμβου αίματος. Κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής, ένα μικρό μπαλόνι στο άκρο του καθετήρα είναι φουσκωμένο ώστε να διαστείλει τη φλέβα και να αυξήσει τη ροή του αίματος. Μια ενδοπρόθεση (stent) τοποθετείται συχνά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αγγειοπλαστικής για να διατηρηθεί η φλέβα ανοικτή. Η ενδοπρόθεση (stent) είναι ένας μικρός, μεταλλικός σωλήνας που λειτουργεί σαν ικρίωμα και παρέχει στήριξη μέσα στη φλέβα. Ένας καθετήρας με μπαλόνι, τοποθετημένος πάνω από ένα οδηγό σύρμα, χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του stent μέσα στη στενεμένη φλέβα. Μόλις τοποθετηθεί, το μπαλόνι φουσκώνεται και το stent διατείνεται στο μέγεθος της φλέβας κρατώντας τη ανοιχτή. Το μπαλόνι ξεφουσκώνεται και απομακρύνεται, ενώ το stent παραμένει στη θέση του μόνιμα.

Η τοποθέτηση stent στη λαγόνια φλέβα είναι συχνά σημαντική για τη θεραπεία του MTS. Μόλις αφαιρεθεί ο θρόμβος αίματος από τη φλέβα με τη θρομβόλυση, η συμπιεσμένη φλέβα ωθείται να ανοίξει με τη χρήση ενός stent.

Φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας

Η τοποθέτηση φίλτρου στην κάτω κοίλη φλέβα μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για ορισμένους ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτικά φάρμακα (όπως η ηπαρίνη, η ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους ή νεότερα από το στόμα αντιπηκτικά), ή για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά και συνεχίζουν να αναπτύσσουν θρόμβους. Τα φίλτρα κάτω κοίλης φλέβας δεν χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση του MTS, αλλά για τη θεραπεία-πρόληψη επιπλοκών που σχετίζονται με την ανάπτυξη μιας ΕΒΦΘ. Το φίλτρο μπορεί να αποτρέψει τη μετακίνηση θρόμβων αίματος από τη φλέβα στα πόδια προς τον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή). Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, το φίλτρο εισάγεται μέσω ενός καθετήρα (λεπτός σωλήνας) σε μια μεγάλη φλέβα στη βουβωνική χώρα ή τον αυχένα, και στη συνέχεια προωθείται μέσα στην κάτω κοίλη φλέβα (τη μεγαλύτερη φλέβα στο σώμα μας). Μπορεί να πιάσει θρόμβους καθώς αυτοί κινούνται μέσω του σώματος προς τους πνεύμονες.

Αυτή η θεραπεία θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πνευμονικής εμβολής, αλλά δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη περισσότερων θρόμβων.

Χειρουργική

Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η παράκαμψη (by pass) του στενεμένου τμήματος της φλέβας ή η επανατοποθέτηση της λαγονίου αρτηρίας, ώστε να μη συμπιέζει πλέον τη φλέβα.

 

Ποια αποτελέσματα μπορώ να περιμένω από τη θεραπεία;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας του MTS είναι γενικά πολύ καλά. Οι περισσότεροι ασθενείς, αν εντοπιστούν σύντομα μετά τη δημιουργία της ΕΒΦΘ, μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς με πλήρη επίλυση των συμπτωμάτων τους

 

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ