Η θρομβολυτική θεραπεία κατευθυνόμενη από καθετήρα είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για την οξεία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ) που διαλύει θρόμβους αίματος. Αυτοί οι θρόμβοι εμφανίζονται συνήθως στο πόδι, τον μηρό ή τη λεκάνη σας, αλλά μπορούν να μετακινηθούν. Εάν ένας θρόμβος από μια ΕΒΦΘ ταξιδέψει στους πνεύμονές σας (αναφέρεται ως πνευμονική εμβολή ή ΠE), μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος και να οδηγήσει σε θάνατο.
Πότε πρέπει να γίνει η θρομβολυτική θεραπεία;
Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι το επόμενο βήμα σας εάν τα αραιωτικά αίματος φάρμακα (αντιπηκτικά) δεν έχουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα και μπορεί να αναστρέψει ή να μειώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της ΕΒΦΘ ή ΠΕ. Για να είναι αποτελεσματική, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό κοντά στο επεισόδιο.
- Η θρομβόλυση θα σας αφήσει με σημαντικά λιγότερο πόνο, πρήξιμο και άλλα συμπτώματα της ΕΒΦΘ.
- Εάν είναι επιτυχής, θα ελαχιστοποιήσει επίσης τη βλάβη στο εσωτερικό της φλέβας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ίνωση των βαλβίδων (ανεπάρκεια) και συνεχές πρήξιμο, μια κατάσταση γνωστή ως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ή μεταθρομβωτικό σύνδρομο.
- Μπορεί επίσης να αποτρέψει τις δερματικές αλλοιώσεις και τον σχηματισμό πληγών που αντιστέκονται στην επούλωση, συνήθως πάνω από τον αστράγαλο (άτονα φλεβικά έλκη).
Πως γίνεται η διαδικασία της Θρομβολυτικής θεραπείας;
Η θεραπεία πραγματοποιείται σε εργαστήριο καθετηριασμού ή σε αγγειογραφική σουίτα ή στο χειρουργείο. Μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων συνεργάζονται χρησιμοποιώντας έναν λεπτό πλαστικό σωλήνα (καθετήρα) για να χορηγήσουν φάρμακα που διαλύουν τους θρόμβους. Τα φάρμακα αυτά ονομάζονται θρομβολυτικά και λειτουργούν απευθείας ενάντια στον θρόμβο.
- Ο αναισθησιολόγος θα σας χορηγήσει φάρμακα για χαλάρωση (μέθη).
- Ο αγγειοχειρουργός σας θα μουδιάσει με τοπική αναισθησία την περιοχή από όπου θα γίνει η είσοδος του καθετήρα.
- Στη συνέχεια, μέσω μιας παρακέντησης στο δέρμα σας, ένας λεπτός πλαστικός σωλήνας εισάγεται σε μια φλέβα, συνήθως στη βουβωνική χώρα, το λαιμό ή πίσω από το γόνατο.
- Το φάρμακο εγχέεται μέσω του σωλήνα και στον θρόμβο.
- Εάν χρειαστεί, ένα μικρό μηχάνημα εισάγεται μέσω του σωλήνα για να σπάσει ή να αναρροφήσει τον θρόμβο (μηχανική θρομβοαναρρόφηση).
- Συχνά, εντοπίζεται μια στενωμένη περιοχή στη φλέβα, η οποία μπορεί να έχει οδηγήσει στον σχηματισμό του θρόμβου. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά την ίδια θεραπευτική συνεδρία με αγγειοπλαστική και/ή στεντ.
- Η αγγειοπλαστική είναι μια θεραπεία για τη διεύρυνση της φλέβας. Αφού διαλυθεί ο θρόμβος αίματος, μια μικρή συσκευή με ένα μπαλόνι εισάγεται και προωθείται μέσω του σωλήνα. Όταν η συσκευή φτάσει στο σημείο όπου η φλέβα έχει στενέψει, το μπαλόνι φουσκώνεται και ξεφουσκώνεται και στη συνέχεια αφαιρείται.
- Εάν η στένωση είναι σοβαρή, μπορεί να τοποθετηθεί ένα στεντ μέσα στη φλέβα για να παραμείνει ανοιχτή. Ένα στεντ είναι ένας μικρός σωλήνας με μεταλλικό πλέγμα. Εισάγεται και προωθείται μέσω του καθετήρα στο σημείο όπου η φλέβα έχει στενέψει. Το στεντ λειτουργεί ως ικρίωμα για να στηρίξει το εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας. Παραμένει στη φλέβα μετά τη διαδικασία.
- Ο καθετήρας αφαιρείται και η παρακέντηση κλείνεται με εξωτερική συμπίεση.
Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μία έως τρεις ημέρες. Μπορείτε να περάσετε μια μέρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς ή έγχυση του θρομβολυτικού φαρμάκου για να διασφαλιστεί η διάλυση του θρόμβου, συνήθως διαρκεί 12 έως 14 ώρες.
Ποιους κινδύνους ενέχει η θρομβολυτική θεραπεία;
Σπάνια, μπορεί να δημιουργηθούν μώλωπες, αιμορραγία ή πρήξιμο στο σημείο παρακέντησης για την είσοδο του σωλήνα στο σώμα σας. Ωστόσο, το ποσοστό είναι της τάξης του 1-3% των περιπτώσεων.
Παράλληλα, αρκετά επίσης σπάνια επιπλοκή είναι και η δημιουργία αιμορραγία σε άλλο σημείο του σώματος, όπως το έντερο ή ο εγκέφαλος.
Συζητήστε τους κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας με τον αγγειοχειρουργό σας. Μετά την επέμβαση, θα χρειαστεί να εφαρμοσθεί μια κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης ή ένα μανίκι θα τοποθετηθεί στο πόδι ή το χέρι. Ο αγγειοχειρουργός σας πιθανότατα θα σας συστήσει στη συνέχεια να πάρετε ένα φάρμακο που αραιώνει το αίμα σας(αντιπηκτικό) για τρεις έως έξι μήνες.