Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Η θρομβοφιλία μπορεί να οριστεί ως μια ομάδα κληρονομικών ή επίκτητων διαταραχών που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει θρόμβωση (μη φυσιολογική «πήξη αίματος») στις φλέβες ή τις αρτηρίες.

 

Που οφείλεται ο σχηματισμός θρόμβων στο ανθρώπινο σώμα;

Το ανθρώπινο σώμα είναι εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο και καλά ισορροπημένο σύστημα πήξης του αίματος, στο οποίο εμπλέκονται τα αιμοπετάλια (τα «πηκτικά» κύτταρα του αίματος) και οι πολλαπλές πρωτεΐνες πήξης προκειμένου να αποφευχθεί τόσο η υπερβολική αιμορραγία όσο και η υπερβολική πήξη. Ο σχηματισμός θρόμβου (πήξη αίματος) είναι καλός μετά από τραυματισμούς στα αιμοφόρα αγγεία, ανεξάρτητα από το αν ο τραυματισμός οφείλεται σε τυχαίο κόψιμο, σοβαρό τραύμα, σπάσιμο οστού ή χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν εμφανιζόταν πήξη του αίματος, θα είχατε ασταμάτητη (και ακόμη και απειλητική για τη ζωή) αιμορραγία.

Αυτός ο φυσιολογικός σχηματισμός θρόμβου αίματος θα πρέπει να εντοπίζεται στην περιοχή όπου σημειώθηκε τραυματισμός αιμοφόρου αγγείου και θα πρέπει να σταματήσει μόλις περιοριστεί η διαρροή αίματος από τα αγγεία και/ή ο τραυματισμός του αγγείου επουλωθεί ή επισκευαστεί. Με την παρουσία θρομβοφιλιών, το καλά ισορροπημένο σύστημα πήξης έχει μια προδιάθεση για θρόμβωση, η οποία αναφέρεται επίσης ως «υπερπηκτικότητα» ή «υπερπηκτική κατάσταση».

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης θρομβοφιλίας;

Η θρομβοφιλία μπορεί να είναι κληρονομικήεπίκτητη (όχι κληρονομική) ή και τα δύο. Οι κληρονομικές θρομβοφιλίες είναι ανωμαλίες των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία των πρωτεϊνών πήξης (γνωστές ως γενετικές μεταλλάξεις). Οι επίκτητες θρομβοφιλίες οφείλονται σε αυξημένα επίπεδα ορισμένων ουσιών πήξης στο αίμα ή ειδικών πρωτεϊνών που ονομάζονται αντισώματα που μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πήξη.

Ποιες είναι οι πιο συχνές κληρονομικές θρομβοφιλίες;

Οι πιο συχνές κληρονομικές θρομβοφιλίες περιλαμβάνουν τον Παράγοντα V Leiden (μια κατάσταση χωρίς συμπτώματα που αυξάνει τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης), τις μεταλλάξεις του γονιδίου της Προθρομβίνης, καθώς και τις ασυνήθιστες αλλά γνωστές ανεπάρκειες της πρωτεΐνης C, της πρωτεΐνης S ή της αντιθρομβίνης. Τα άτομα που γεννιούνται με μια κληρονομική θρομβοφιλία αναφέρονται επίσης ως «φορείς» της συγκεκριμένης γενετικής μετάλλαξης.

Ποιες είναι οι πιο συχνές επίκτητες θρομβοφιλίες;

Οι πιο συχνές επίκτητες θρομβοφιλίες εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, τραυματισμού ή ιατρικών καταστάσεων συμπεριλαμβανομένης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και ορισμένων αναπνευστικών παθήσεων, και αυτές ονομάζονται αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα (antiphospholipid antibodies) (APLA). Αυτά αντιπροσωπεύουν μια οικογένεια πολλών διαφορετικών μεμονωμένων αντισωμάτων που μπορεί, ως ομάδα ή ανεξάρτητα, να οδηγήσουν τόσο σε συμβάντα πήξης όσο και σε επαναλαμβανόμενες αποβολές σε εγκύους. Ορισμένες θρομβοφιλίες μπορεί να έχουν και γενετική προδιάθεση και να είναι επίκτητες. Ερευνητικές μελέτες έχουν υπολογίσει ότι σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μια υποκείμενη θρομβοφιλία, η πιο κοινή είναι ο παράγοντας V Leiden και οι μεταλλάξεις του γονιδίου της Προθρομβίνης.

Ποια η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας θρόμβωσης;

Τόσο η κληρονομική όσο και η επίκτητη θρομβοφιλία φαίνεται να «γέρνουν» το καλά ισορροπημένο σύστημα πήξης προς την θρόμβωση. Μια τέτοια ανισορροπία στο σύστημα πήξης οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο συμβάντων πήξης, όπως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ) ή πνευμονική εμβολή (ΠE). Ωστόσο, το απλό γεγονός ότι ένα άτομο που πάσχει από θρομβοφιλία έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει μια διαταραχή στην πήξη του από ένα άτομο χωρίς θρομβοφιλία, δεν σημαίνει ότι το πρώτο άτομο θα έχει οπωσδήποτε μια εκδήλωση θρόμβωσης. Ευτυχώς, όλοι οι άνθρωποι με θρομβοφιλία δεν θα έχουν απαραίτητα επεισόδιο θρόμβωσης στη ζωή τους, ενώ, δυστυχώς, πολλοί ασθενείς που εμφανίζουν θρομβωτικά επεισόδια (όπως ΕΒΦΘ) μπορεί να μην έχουν καμία ανιχνεύσιμη θρομβοφιλία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την θρομβοφιλία και τις επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο Αγγειοχειρουργό – Ενδαγγειοχειρουργό Δρ. Ιωάννη Μπέλλο. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση αρτηριακώνφλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Συμβουλευτείτε τον!

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο Ρόλος Του Αγγειοχειρουργού Και Της Αγγειοχειρουργικής

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου, τα οποία είναι αντικείμενα της Καρδιοχειρουργικής και της Νευροχειρουργικής αντίστοιχα.

Ο αγγειοχειρουργός είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για την αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων. Είναι ο μόνος ιατρός με την κατάλληλη και πιστοποιημένη εκπαίδευση για να διαγνώσει, να παρακολουθήσει και να αντιμετωπίσει θεραπευτικά ασθενείς με παθήσεις των αγγείων, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της τεκμηριωμένης και βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής επιστήμης.

Είναι ο μόνος ιατρός που μπορεί να αντιμετωπίσει την αγγειακή νόσο χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα των αγγειακών επεμβάσεων και ως εκ τούτου μπορεί να ενημερώσει ορθά και πλήρως τον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ή τις τυχόν εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματός του.

Η Αγγειοχειρουργική Σήμερα

Οι ραγδαίες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Αγγειοχειρουργικής μας επιτρέπουν να μιλάμε σήμερα για τη χρήση εξαιρετικά πρωτοποριακών μεθόδων οι οποίες, σε συνδυασμό με την εξειδίκευση και την εμπειρία του αγγειοχειρουργού, υπόσχονται τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή από κάθε άποψη. Ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με πολλαπλά ιατρικά προβλήματα, μπορούν να πραγματοποιηθούν σύνθετες επεμβάσεις, με απόλυτη ασφάλεια.

Οι σύγχρονες τεχνικές, που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, παρουσιάζουν μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και μετεγχειρητικά. Ο χρόνος του χειρουργείου, της ανάρρωσης και της νοσηλείας έχει μειωθεί σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, ενώ κάποιες από τις μεθόδους αυτές δεν απαιτούν νάρκωση. Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα, πάντα συνδυαστικά και με τον αγγειοχειρουργό, μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τον κίνδυνο των πιθανών επιπλοκών και να κάνουν τη θεραπεία του ασθενή ακόμα πιο ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική.

Καλέστε μας στο τηλέφωνο επικοινωνίας ή συμπληρώστε την ειδικά σχεδιασμένη φόρμα, για να απευθύνετε τα ερωτήματά σας στον αγγειοχειρουργό - ενδαγγειοχειρουργό Δρ. Ιωάννη Μπέλλο, Αν. Διευθυντή Αγγειοχειρουργικής στην κλινική ΔΘΚΑ Υγεία. Κλείστε το ραντεβού σας, για να συζητήσετε από κοντά ό,τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε σχετικά με την πάθηση των αγγείων που σας ταλαιπωρεί και να σχεδιάσετε μαζί με τον εξειδικευμένο ιατρό ένα κατάλληλο και εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Εκείνος θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη για εσάς επέμβαση, που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά οποιαδήποτε αρτηριακή, φλεβική και λεμφαγγειακή πάθηση!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
?>