Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Η αγγειογραφία (η πλήρης επιστημονική ονομασία είναι ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία), είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί αντίθεση ακτινών Χ σε συνδυασμό με χορήγηση εντός του αγγείου σκιαγραφικής ουσίας. Σκοπός της αγγειογραφίας είναι να εξετάσει τα αιμοφόρα αγγεία, αρτηρίες ή φλέβες που υπάρχουν στο σώμα σας. Όταν αφορά τις αρτηρίες ονομάζεται και αρτηριογραφία, ενώ για τις φλέβες φλεβογραφία.

Η πλειοψηφία του κόσμου είναι περισσότερο εξοικειωμένη με τον όρο της στεφανιογραφίας και λιγότερο με αυτόν της αγγειογραφίας. Στην ουσία αφορά ακριβώς την ίδια διαδικασία εξέτασης, με τη διαφορά να βρίσκεται στα αγγεία που ελέγχονται.

Η στεφανιογραφία ελέγχει τα αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία), ενώ η αγγειογραφία αφορά σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του αγγειακού μας δέντρου όπου ο αγγειοχειρουργός έκρινε πως πρέπει να ελεγχθεί με τη συγκεκριμένη εξέταση.

Γιατί κάνουμε αγγειογραφία;

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας ο αγγειοχειρουργός έχει στη φαρέτρα του μια πλειάδα εξετάσεων (Doppler, triplex, αξονική και μαγνητική αγγειογραφία) για να εκτιμήσει την έκταση και το βαθμό του προβλήματος της λειτουργικότητας του αγγειακού μας δέντρου. Μια απ’ αυτές είναι και η αγγειογραφία, με τη διαφορά πως η τελευταία ανήκει στις επεμβατικές ή αιματηρές διαγνωστικές εξετάσεις.

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία είναι φραγμένα, κατεστραμμένα ή μη φυσιολογικά με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να εμφανιστεί:

  • πόνος στη κοιλιά,
  • στα κάτω άκρα(πόδια),
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • ή άλλα προβλήματα.

Η αγγειογραφία βοηθά τον αγγειοχειρουργό σας να καθορίσει την πηγή του προβλήματος και την έκταση της βλάβης στα τμήματα των αιμοφόρων αγγείων που εξετάζονται, δίνοντάς του τις απαραίτητες λεπτομέρειες που χρειάζεται για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματός σας.

Πριν την αγγειογραφία

Πριν από την αγγειογραφία μπορεί να χρειαστεί εργαστηριακή εξέταση για να προσδιοριστεί η ικανότητα πήξης του αίματος σας. Επίσης θα σας ζητηθεί να μην πάρετε:

  • φάρμακα αντιαιμοπεταλιακά (π.χ. salospir, plavix) ή
  • αντιπηκτικά (π.χ. sintrom, Eliquis, Xarelto)

αν βρίσκεστε σε αγωγή με αυτές τις κατηγορίες φαρμάκων. Το ίδιο και αν είστε διαβητικός και βρίσκεστε σε αγωγή με μετφορμίνη (π.χ. Glucophage).  

Κατά τη διάρκεια της αγγειογραφίας

Η ίδια η εξέταση θα διαρκέσει περίπου μισή με 1 ώρα. Συνήθως γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας ενώ μπορεί να χορηγηθεί μέτρια καταστολή.

Κατά τη διάρκεια μιας αγγειογραφίας, ένας μακρύς λεπτός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας εισάγεται σε μια μεγάλη αρτηρία. Συνήθως αυτό γίνεται στη βουβωνική χώρα, στον αγκώνα ή στον καρπό.

Ο καθετήρας περνά αργά και προσεκτικά μέσα από την αρτηρία μέχρι η άκρη του να φτάσει στο τμήμα του αγγείου που πρέπει να εξεταστεί με αγγειογραφία.

Μια μικρή ποσότητα υλικού αντίθεσης (σκιαγραφικής ουσίας) εγχέεται στο τμήμα των αιμοφόρων αγγείων μέσω του καθετήρα και λαμβάνονται ακτινογραφίες. Η σκιαγραφική ουσία επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία να απεικονίζονται στις εικόνες των ακτινών Χ.

Ο αγγειοχειρουργός σας θα μελετήσει τις ακτινογραφίες για να προσδιορίσει την πηγή του προβλήματος και την έκταση της βλάβης στα τμήματα των αιμοφόρων αγγείων που εξετάστηκαν.

Μετά την αγγειογραφία

Θα μείνετε για παρακολούθηση για 4 - 6 ώρες. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο.

Μετά την αγγειογραφία θα πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά και να είσαστε σε επαγρύπνηση για τυχόν αλλεργική αντίδραση του οργανισμού σας στη σκιαγραφική ουσία, ώστε να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας. Επίσης μπορεί να συμβεί λοίμωξη στο σημείο εισόδου του καθετήρα, αιμορραγία ή αιμάτωμα, ψευδές ανεύρυσμα.

Η αγγειογραφία επιτρέπει στον αγγειοχειρουργό σας να δει πώς κυκλοφορεί το αίμα μέσα στα αγγεία σε συγκεκριμένες θέσεις του σώματος. Αυτή η διαγνωστική εξέταση χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της έκτασης και του είδους του προβλήματος:

  • στα αγγεία του τραχήλου (καρωτίδες),
  • των νεφρών,
  • στα πόδια ή άλλα σημεία του αρτηριακού δέντρου.

Ωστόσο η αγγειογραφία αποτελεί μία επεμβατική εξέταση με πιθανές επιπλοκές, γι’ αυτό ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός είναι αυτός που θα εκτιμήσει το αγγειακό πρόβλημα και θα κρίνει αν χρειάζεται να πραγματοποιήσετε τη συγκεκριμένη εξέταση.

Ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός ενδοαγγειοχειρουργός Δρ. Ιωάννης Μπέλλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην πραγματοποίηση αγγειογραφιών για την πρόληψη και εξέταση αρτηριακώνφλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί του προκειμένου να λύσετε όλες τις απορίες σας σχετικά με την τεχνική της αγγειογραφίας.

cta desktop

 cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ