Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων;

Οι κιρσοί κάτω άκρων είναι ορατές διογκωμένες φλέβες αμέσως κάτω από το δέρμα σας. Συχνά φαίνονται ως μπλε ελικοειδείς διογκώσεις (εικόνα 1). Αν οι κιρσοί (φλεβίτιδα) αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορούν να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Η φλεβίτιδα προσβάλλει πιο συχνά το γυναικείο πληθυσμό και μπορούν να προκαλέσουν πόνο, αίσθημα κόπωσης, ήπιο οίδημα καθώς και δερματικές αλλοιώσεις όπως ερυθρότητα, εξανθήματα και έλκη.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τριών ειδών φλέβες στα κάτω άκρα του. Τις επιφανειακές (επιπολής) φλέβες που βρίσκονται αμέσως κάτω από το δέρμα, τις εν τω βάθει φλέβες που βρίσκονται ανάμεσα στις μυϊκές ομάδες και τις διατιτρώσες φλέβες που συνδέουν τις επιπολής φλέβες με τις εν τω βάθει. Κιρσοί αναπτύσσονται στις επιπολής φλέβες των κάτω άκρων σας.

 

kirsoi-evriagies-1
Εικόνα 1. Κιρσοί και ευρυαγγείες κάτω άκρου.

 

Όταν είστε σε όρθια θέση, το αίμα στις φλέβες των ποδιών σας πρέπει να εργαστεί ενάντια στη βαρύτητα για να επιστρέψει στην καρδιά σας. Για να επιτευχθεί αυτό οι μύες των ποδιών πιέζουν τις εν τω βάθει φλέβες των κάτω άκρων και του άκρου πόδα. Στο εσωτερικό των φλεβών υπάρχουν κρημνοί (πτυχές) που ονομάζονται βαλβίδες και επιτρέπουν την μονόδρομη ροή του αίματος προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλ. προς τη καρδιά σας. Όταν οι μύες συσπαστούν οι βαλβίδες αυτές ανοίγουν, ενώ όταν οι μύες χαλαρώνουν οι βαλβίδες κλείνουν. Αυτό εμποδίζει το αίμα να ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλ. προς τον άκρο πόδα. Όλη αυτή η διεργασία για την επιστροφή του αίματος στην καρδιά ονομάζεται «μυϊκή – φλεβική αντλία» (εικόνα 2).

Κατά την βάδιση η φλεβική αντλία λειτουργεί καλά λόγω της σύσπασης των μυών των ποδιών σας. Αλλά όταν κάθεστε ή στέκεστε όρθιοι, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αίμα στις φλέβες των ποδιών μπορεί να λιμνάσει και η πίεση εντός των φλεβών σας μπορεί να αυξηθεί. Οι εν τω βάθει και οι διατιτρώσες φλέβες είναι συνήθως σε θέση να αντέξουν σε σύντομες περιόδους αυξημένης πίεσης. Ωστόσο, εάν είστε ευπαθής, οι φλέβες σας μπορούν να εκταθούν αν επανειλημμένα κάθεστε ή παραμένετε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτές οι εκτατικές δυνάμεις εξασθενούν το τοίχωμα των φλεβών και βλάπτουν τις βαλβίδες τους, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κιρσών (εικόνα 3).

 

kirsoi-k-evriaggeies-2
Εικόνα 2. Μηχανισμός δράσης της «μυϊκής – φλεβικής αντλίας». Η σύσπαση των μυών οδηγεί σε συμπίεση των φλεβών, άνοιγμα των βαλβίδων και ώθηση του αίματος προς την καρδιά. Κατά τη μυϊκή χάλαση το αίμα παραμένει στάσιμο εντός της φλέβας και ο μόνος μηχανισμός αντίστασης στη βαρύτητα είναι η ακεραιότητα των βαλβίδων της φλέβας.
kirsoi-k-evriaggeies-3
Εικόνα 3. Η ανεπάρκεια των βαλβίδων οδηγεί στο σχηματισμό κιρσωδών φλεβών.

 

 

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι αραχνοειδείς (ευρυαγγείες) φλέβες είναι μια ήπια μορφή κιρσών (εικόνα 1). Μοιάζουν με φωλιά πουλιού από μπλε και κόκκινες γραμμές ακριβώς κάτω από το δέρμα σας. Οι αραχνοειδείς φλέβες δεν αποτελούν σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να προκαλούν ανησυχία για αισθητικούς λόγους σε μερικούς ασθενείς και μπορεί να ευθύνονται για συμπτώματα όπως πόνος και κνησμός.

Κιρσοί κάτω άκρων - Συμπτώματα

Αν έχετε κιρσούς μπορεί να νιώθεται τα πόδια σας βαριά, κουρασμένα να πονάνε ή να είστε ανήσυχη. Η όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ενδέχεται επίσης να υποφέρετε από νυχτερινές κράμπες. Μπορεί να παρατηρήσετε στο πόδι σας να συρρέουν μικρές φλέβες με ελικοειδή πορεία ή φλεβικά οζίδια που είναι μαλακά και ελαφρώς ευαίσθητα στην ψηλάφηση. Μερικές φορές το υπερκείμενο δέρμα μπορεί να αλλάξει χρώμα, να ερεθιστεί ή ακόμη και να αναπτύξει έλκη.

Κιρσοί μεγάλου βαθμού έχουν ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης (ΕΦΘ). Η ΕΦΘ μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια μεγάλου βαθμού οίδημα στο πόδι. Η ΕΦΘ είναι μια σοβαρή πάθηση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν κιρσούς και συνήθως εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 30 με 70.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών είναι το θετικό οικογενιακό ιστορικό για κιρσούς, η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, το κάπνισμα, η όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα και η παρουσία ΕΦΘ.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κιρσούς, αλλά οι φλέβες τους συχνά επιστρέφουν στο φυσιολογικό μέσα σε ένα χρόνο από τον τοκετό. Γυναίκες που έχουν πολλαπλές κυήσεις μπορεί να αναπτύξουν μόνιμους κιρσούς.

Κιρσοί κάτω άκρων - Διάγνωση

Εκτός από το ιστορικό και την κλινική εξέταση η έγχρωμη υπερηχοτομογραφία (triplex) αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση των κιρσών. Με τη βοήθεια των υπερήχων (triplex) ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει την ταχύτητα της αιματικής ροής και να δει τη δομή των φλεβών των ποδιών σας. Η εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί 10-15 λεπτά για το κάθε πόδι.

 Κιρσοί κάτω άκρων - Θεραπεία

Αν οι κιρσοί σας αφεθούν χωρίς θεραπεία το πιο πιθανό είναι να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Ο γιατρό σας αρχικά θα δοκιμάσει συντηρητικές μεθόδους που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Σε ήπιους και μέτριους κιρσούς η ανύψωση των ποδιών σας βοηθά στη μείωση του οιδήματος και την ανακούφιση των υπολοίπων συμπτωμάτων. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να βάζετε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιά σας 3 ή 4 φορές την ημέρα για 15 λεπτά περίπου τη φορά. Όταν πρέπει να είστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορείτε να λυγίζετε τα πόδια σας περιστασιακά βοηθώντας έτσι τη φλεβική αντλία να διατηρήσει την κίνηση του αίματος προς την καρδιά.

Σε πιο σοβαρού βαθμού κιρσούς ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Οι ειδικές αυτές κάλτσες πιέζουν τις φλέβες και εμποδίζουν το αίμα να κινηθεί προς τα πίσω δηλ. προς τον άκρο πόδα. Με τον ίδιο μηχανισμό βοηθούν στην επούλωση των ελκών και προλαμβάνουν την υποτροπή τους. Πιθανόν να χρειαστεί να φοράτε κάλτσες συμπίεσης για το υπόλοιπο της ζωής σας (εικόνα 4). Για πολλούς ασθενείς οι κάλτσες συμπίεσης σταματούν την εξέλιξη των κιρσών, τους ανακουφίζουν από τον πόνο και το οίδημα και προλαμβάνουν μελλοντικά προβλήματα.

 

kirsoi-evriagies-4
Εικόνα 4. Σχηματική απεικόνιση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης έως το γόνατο. Η εφαρμοζόμενη πίεση αυξάνει προς την περιφέρεια του ποδιού (άκρος πόδας).

 

Όταν αυτά τα είδη θεραπειών από μόνα τους δεν απαλλάσουν από τα συμπτώματα των κιρσών τότε απαιτείται χειρουργική ή ελάχιστα επεμβατική θεραπεία ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα των κιρσών. Αυτές είναι η σκληροθεραπεία, η εκτομή, η εκκρίζωση και η θεραπεία με λέιζερ.

Κατά τη διάρκεια της σκληροθεραπείας ο γιατρό σας εγχύει μια χημική ουσία στην κιρσώδη φλέβα. Η ουσία αυτή ερεθίζει τη φλέβα και προκαλεί την ουλοποίησή της από μέσα προς τα έξω και σταδιακά οι ανώμαλες αυτές φλέβες παύουν να γεμίζουν με αίμα. Το αίμα που φυσιολογικά επέστρεφε στην καρδιά μέσω αυτών των φλεβών θα επιστρέφει με άλλες γειτονικές φλέβες. Το σώμα σας τελικά θα απορροφήσει τις φλέβες που έγινε η έγχυση του χημικού παράγοντα (εικόνα 5).

Η εκτομή με χρήση συσκευής ραδιοσυχνότητας χρησιμοποιεί ένα λεπτό και εύκαμπτο καθετήρα που εισάγεται στον κιρσό. Στην άκρη του φέρνει μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που μετατρέπουν τα ραδιοκύματα σε θερμική ενέργεια που θερμαίνει το τοίχωμα του κιρσού καταστρέφοντας τον φλεβικό ιστό. Όπως και με τη χημική σκληροθεραπεία η κιρσώδης φλέβα δεν είναι ικανή να μεταφέρει αίμα και σταδιακά θα απορροφηθεί από το σώμα σας (εικόνα 6).

 

kirsoi-k-evriaggeies-5
Εικόνα 5. Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών με αφρό.
kirsoi-k-evriaggeies-6-e1303115357579
Εικόνα 6. Αφαίρεση της μείζονος σαφηνούς με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Ο ειδικός καθετήρας βρίσκεται εντός της φλέβας και στη συνέχεια ενώνεται με την ειδική συσκευή παραγωγής θερμικής ενέργειας μέσω ραδιοσυχνοτήτων.

 

Η εφαρμογή λέιζερ είναι άλλη μία μέθοδος για τη θεραπεία των κιρσών. Μέσω ενός ειδικού καθετήρα εισάγεται μια μικροσκοπική ίνα εντός της κιρσώδους φλέβας. Στην άκρη της ίνας διοχετεύεται ενέργεια λέιζερ η οποία καταστρέφει το τοίχωμα της φλέβας. Η φλέβα κλείνει, δεν είναι ικανή να μεταφέρει αίμα και σταδιακά απορροφάται από το σώμα σας (εικόνα 7).

Κατά την εκκρίζωση της μείζονος σαφηνούς φλέβας γίνεται μια μικρή τομή στη βουβωνική χώρα και άλλη μία στο ύψος του έσω σφυρού (αστράγαλος). Στη συνέχεια απολινώνονται όλοι οι κύριοι κλάδοι που συνδέονται με τη μείζων σαφηνής, που είναι η κύρια επιφανιακή φλέβα του ποδιού. Κατόπιν μέσα από μικρές τομές του 1-2mm και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων αφαιρούνται οι κιρσώδεις φλέβες. Το στάδιο αυτό μπορεί να γίνει και μόνο του (περιπατητική φλεβεκτομή – χειρουργείο μιας ημέρας) ή ταυτόχρονα με την εκκρίζωση της σαφηνούς. Ακολουθεί η εκκρίζωση της φλέβας με τη βοήθεια του ειδικού εκκριζωτήρα που διατρέχει όλο το μήκος της φλέβας (από τα σφυρά έως βουβωνική χώρα) (εικόνα 8).

Αν και όλες αυτές οι μέθοδοι ηχούν επώδυνες, προκαλούν πολύ μικρό πόνο και είναι γενικά καλά ανεκτές. Ο αγγειοχειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει για το ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για την περίπτωσή σας (εικόνα 9).

 

kirsoi-k-evriaggeies-7
Εικόνα 7. Αφαίρεση της μείζονος σαφηνούς με τη χρήση λέιζερ. Η κόκκινη απόχρωση κάτω από το δέρμα αντιστοιχεί στην κεφαλή του ειδικού καθετήρα που εφαρμόζει την ενέργεια λέιζερ στο εσωτερικό της φλέβας.
kirsoi-k-evriaggeies-8
Εικόνα 8. Χειρουργική αφαίρεση (vein stripping ) της μείζονος σαφηνούς και κιρσών κάτω άκρου.
kirsoi-k-evriaggeies-9
Εικόνα 9. Ασθενής με ευμεγέθεις κιρσούς κάτω άκρων πριν και μετά την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας (vein stripping και τοπική εκτομή κιρσών).

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ