Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Επικοινωνία : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-  21:00, Σάββατο: 9:00 - 14:00.  Τηλ. 210 - 7524005,  Φαξ: 210 75 24 006,  info@aggeiopathia.gr

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Section

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Main Component

Τι είναι η νόσος Buerger;

Η νόσος Buerger, που είναι επίσης γνωστή και ως αποφρακτική θρομβοαγγειίτιδα (ΑΘΑ), είναι μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των μικρού και μεσαίου μεγέθους αρτηριών και φλεβών. Το ποσοστό εμφάνισής της στις ΗΠΑ είναι 8-11 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Η φλεγμονή της ΑΘΑ συχνά οδηγεί σε μπλοκάρισμα των αρτηριών στο περιφερικό τμήμα των άνω και κάτω άκρων μας, οδηγώντας σε χωλότητα, πόνο αναπαύσεως ή απώλεια ιστού (γάγγραινα) κατάσταση που είναι γνωστή ως κρίσιμη ισχαιμία σκέλους (ΚΙΣ).

Η ΑΘΑ (ν.Buerger) διαφέρει από την περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ) ως προς την αιτία. Η ΠΑΝ προκαλείται από την αθηροσκλήρωση η οποία προοδευτικά οδηγεί σε στένωση και απόφραξη των αρτηριών. Αντιθέτως η ΑΘΑ προκαλείται από τη φλεγμονή του αρτηριακού τοιχώματος, που μαζί με την ανάπτυξη θρόμβων στις μικρού και μεσαίου μεγέθους αρτηρίες των άκρων (άνω και κάτω), οδηγεί στην απόφραξή τους. Συνεπώς χωρίς την παροχή αίματος περιφερικότερα από το σημείο φλεγμονής και θρόμβωσης δεν γίνεται σωστή αιμάτωση στα δάκτυλα και στο δέρμα χεριών και ποδιών. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη αφόρητου πόνου κατά την άσκηση ή ακόμη και κατά την ηρεμία, και στην ανάπτυξη πληγών που δύσκολα επουλώνονται.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα κύρια συμπτώματα της ΑΘΑ είναι το άλγος αναπαύσεως και τα δερματικά έλκη σε χέρια και πόδια, αυτό που όπως αναφέρθηκε καλείται ΚΙΣ (κρίσιμη ισχαιμία σκέλους). Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανίζεται κατά την άσκηση. Σταδιακά επιδεινώνεται και γίνεται σταθερός, κυρίως τη νύχτα που ο ασθενής ξαπλώνει, αφήνοντάς τον άυπνο. Επίσης, μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν ψυχρότητα, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των ποδιών ή και των χεριών.

 

Παράγοντες κινδύνου

  • Παρατηρείται αποκλειστικά σε ασθενείς με ιστορικό χρήσης καπνού σε οποιαδήποτε μορφή (τσιγάρο, μάσηση καπνού, εισπνοή).
  • Ηλικία: Παρουσιάζει μια υπεροχή από 20 – 40 ετών.
  • Φύλο: Εμφανίζεται πιο συχνά στους άντρες.
  • Αρτηριακή πίεση, σάκχαρο και υψηλή χοληστερόλη.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Υπάρχουν αρκετοί βασικοί συντελεστές που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ΑΘΑ:

  • Χρήση καπνού
  • Άλγος αναπαύσεως ή έλκος σε ασθενή < 50 ετών.
  • Αποκλεισμό άλλης εμφανούς αιτίας στένωσης – απόφραξης και θρόμβωσης των αρτηριών (περικλείοντας και την εκδοχή του εμβολισμού-θρόμβος από π.χ τη καρδιά που μπλοκάρει τις αρτηρίες του ποδιού ή του χεριού)
  • Διαγνωστικές εξετάσεις για την εκτίμηση της αιμάτωσης του σκέλους όπως: τρίπλεξ, κνημοβραχιόνιος δείκτης, αγγειογραφία ή/και βιοψία της προσβληθείσας αρτηρίας.
  • Επίσης ο Αγγειοχειρουργός πρέπει να είναι σίγουρος πως δεν υπάρχει τραύμα ή κάκωση της αρτηρίας, τοπικές βλάβες της (όπως κύστη του έξω χιτώνα), υποκείμενο αυτοάνοσο νόσημα (π.χ σκληρόδερμα), και ούτε διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος.

 

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;

Η θεραπεία της νόσου Buerger είναι η άμεση και μόνιμη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο κίνδυνος ακρωτηριασμού σε ασθενείς με ΑΘΑ που συνεχίζουν το κάπνισμα είναι πολλαπλάσιος, συγκριτικά με όσους το διέκοψαν.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό-ενδαγγειοχειρουργό Δρ.Ιωάννη Μπέλλο προκειμένου να εκφράσετε τις απορίες σας, αλλά και να σας συμβουλεύσει κατάλληλα για την πάθηση και την αντιμετώπισή της.

cta desktop

cta mobile

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Bottom info

Αγγειοχειρουργός-Ενδαγγειοχειρουργός Δρ.Ιωάννης Μπέλλος - Banner Section

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αγγειοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που, σύμφωνα με τον ορισμό της U.E.M.S (Union Européenne des Médecins Spécialistes), ασχολείται με τη διάγνωση, τη πρόληψη, τη θεραπεία και την έρευνα των αρτηριακών, φλεβικών και λεμφαγγειακών παθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) και τα ενδοκράνια αγγεία του εγκεφάλου (είναι αντικείμενα της καρδιοχειρουργικής και της νευροχειρουργικής αντίστοιχα).

Περισσότερα...

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ